Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Paks2 nem fogja bánni az Oroszország elleni szankciókat

2015.03.25. 10:53

Vlagyimir Putyin február közepén látogatta meg Orbán Viktort a Parlamentben. A közös sajtótájékoztatójuk után próbáltunk kérdezni az orosz elnöktől, aki csak annyit mondott, majd holnap.

Putyin ígérete az Indexnek

  

Kapva kaptunk az alkalmon, még este írtunk a Kreml sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, hogy 

  • befolyásolhatja-e Paks bővítését vagy az orosz–magyar hosszú távú gázszerződést, ha Magyarország újabb szankciókat szavaz meg Oroszországgal szemben?

A Kreml továbbította kérdésünket az illetékes energetikai minisztériumhoz, ahonnan ígéretükhöz híven megjött a válasz. 

Ha eddig Orbán Viktor vagy bárki más aggódott volna, hogy a szankciók megszavazása negatívan befolyásolhatja a paksi hitelszerződést vagy a gázszerződéseket, akkor mindenki megnyugodhat. A minisztérium szerint ezek a szerződések már megköttettek, azoknak a tartalmát semmi sem befolyásolhatja. Hangsúlyozták, hogy az orosz fél mindenképpen teljesíteni fogja a szerződésben vállaltakat. 

Másrészt világossá tették, hogy az ellenük hozott szankcióknak következményei lesznek, mint ahogy eddig is voltak. A 2014 augusztusában életbe lépett viszontszankciókat hozták példaként, amely Magyarországnak is nagyon kellemetlen volt, ugyanis Oroszország fontos célállomása a magyar almaexportnak. 

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4990 Ft
4242 Ft