Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Tarsoly Csaba visszaül a Quaestor élére

2015.03.25. 12:27

Visszaveszi vezető tisztségét a Quaestorban Tarsoly Csaba. A Quaestor-csoport fő tulajdonosa szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy hibát követett el, amikor hallgatott tanácsadójára, hogy fogadjanak el egy új tisztségviselőt az átmenetre, „ezzel azt a hamis látszatot keltve, hogy mentesülni kíván a felelősség alól”.

„Mindezek alapján úgy döntöttem, hogy vezető tisztségeimet visszaveszem annak érdekében, hogy ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására"

– írta a cégvezető, aki ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról szerdára.

D MTI20121016015
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Tarsoly azután döntött így, hogy megírtuk, a Quaestor csak tíz nappal később jelentett öncsődöt, mint azt korábban közölték, a köztes időben pedig alaposan átalakították a cégek tulajdonosi szerkezetét: vezérigazgatónak megtettek egy Orgován Béla nevű, tápiósági férfit. Orgován a falubeliek elmondása szerint egy börtönviselt volt közmunkás, akinek középiskolai végzettsége nincs, de egy ideje azzal dicsekedett, hogy munkát és autót kapott a fővárosban. Hétfőn állítólag Orgovánt a rendőrség is kereste. Tarsoly az MTI-nek most azt mondta, ő eredetileg nem tudott arról, hogy Orgován lett a vezér, a férfit a reorganizációs tanácsadó ajánlotta.

„Mind személyesen, mind a cégcsoport vállalatai maximálisan együttműködnek minden érintett hatósággal. Ezzel párhuzamosan mindent megteszek olyan befektetők bevonására, akik segítséget jelenthetnek a cégcsoport értékeinek ügyfelek számára történő megóvásában” – közölte szerdán közleményében Tarsoly Csaba.

Orbán Viktor néhány napja azt mondta: a hasonló ügyekben az szokott történni, hogy azok, akik kicsalták az emberek pénzét, valahogy mindig megússzák. „Azért tudják megúszni, mert valahogy az a vagyon, amelyből kártalanítani lehetne az embereket, kézen-közön ilyenkor el szokott tűnni: tág tere nyílik a jogászkodásnak, és mire a kormány vagy a felügyeleti szervek intézkednének, kiderül, már nincsenek is meg a vagyontárgyak" – mondta. Hogy a vagyon kimentését megakadályozzák, a Fidesz törvényjavaslatot is beadott, Rogán Antal pedig azt mondta, nem engedik elmenekülni a felelősöket.

Hétfőn derült ki, hogy a Quaestor-vezér Tarsolyt még ki sem hallgatta a rendőrség, az ügyben egyébként ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A gyanú szerint a cég 150 milliárd forint értékben adott el fiktív kötvényeket.