Hibázott az ügyészség a Quaestor-ügyben?

2015.03.27. 19:03 Módosítva: 2015.03.27. 19:04

A Quaestor károsultak nyílt levelet írtak Polt Péter legfőbb ügyésznek. Két kérdést tesznek fel a botrány miatt indult nyomozásról, amiben Polt álláspontjára kíváncsiak. 

Az egyik felvetésükben azt kifogásolják, hogy Tarsoly ügyvédje szerint a rendőrség bő egy hét alatt nem hallgatta ki a Quaestor-vezér Tarsolyt, akit a rendőrség csak csütörtökön állított elő. Azt írják, hogy 

Ez azért különösen fontos számunkra, mert a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. részben off shore tulajdonosi körrel bír, így az ezen tulajdonoshoz kiáramló pénz gyakorlatilag a mi kártalanításunkra fordítható összeget csökkenti.

 

A károsultak kérdése pedig az, hogy Polt

értelmezése szerint lehetőséget adtak-e a jelenlegi jogszabályok az Ügyészségnek, illetve személyesen Önnek, hogy a Quaestor vagyon zár alá vételéről már korábban, akár a rendőrségi nyomozástól függetlenül intézkedjen?

A másik felvetésük a gyanús vezetőváltás, illetve a vállalatcsoporton belüli tranzakcióka ügye.  Korábban megírtuk, hogy  március 16-án a Quaestor Hruria - a vállalatcsoporton belüli hitelek egy részét átalakítva - tulajdonossá vált az anyacégben, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-ben. Ezzel együtt vezérigazgatónak nevezték ki Orgovány Bélát, egy büntetett előéletű tápiósági közmunkást.  A sértettek szerint itt felmerül a csalás, a bizonyítékok eltüntetésének gyanúja. A kérdésük pedig Polthoz a következő:  

Értelmezése szerint hibát követett-e el az Ügyészség akkor, amikor a nyomozások felügyeleti szerveként nem lépett közbe?