Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Szijjártó Chilében nyitott meg kereskedőházat

2015.03.28. 07:51

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Santiago de Chile-i irodáját pénteken, írja az MTI.

"A chilei gazdasági nyitottság, a regionális elkötelezettség és a magyar kormány déli nyitási stratégiája együttesen jó lehetőségeket biztosít arra, hogy a magyar gazdasági érdekeket érvényesítsük ebben az együttműködésben" - nyilatkozta.

Kitért rá, hogy Chile első számú kereskedelmi partnere Kína, a kelet-közép-európai térségből pedig Lengyelország ebben az országban hajtotta végre történetének legnagyobb színesfém-bányászati beruházását. A miniszter szerint, ha Magyarország ebben a versenyben sikeres akar lenni, akkor időben kell újraépítenie jelenlétét:

"Ennek megfelelően 2013-ban újranyitottuk a nagykövetségünket. Ennek már vannak pozitív eredményei, látszik, hogy a fizikai jelenlét fontos, hiszen a tavalyi év folyamán 62 százalékkal növeltük a magyar exportot, ami így majdnem elérte a 60 millió dollárt"

Mint elmondta, a most megnyitott kereskedőháznak az a célja, hogy sikerre segítse a magyar kis- és közepes vállalkozásokat a chilei piacon. Az Eximbank egy 299 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar és chilei cégek együttműködésének finanszírozására. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy megkezdődtek a tárgyalások a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményről.

A miniszter szerint a tárgyalások során beazonosították azokat a területeket, ahol a két ország a leginkább együtt tud működni:

  • energetikai,
  • élelmiszeripari feldolgozó,
  • informatikai
  • bányászati technológia szektor

Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja az Európai Unió és a Chile közötti társulási megállapodás mielőbbi megújítását, mondta Szijjártó, aki arról is beszélt, hogy 15 ösztöndíjas helyet ajánlott fel chilei diákoknak magyar egyetemeken.