Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Hatalmas mennyiségben jön be az országba illegálisan tojás

2015.03.29. 15:53

Tavaly a KSH adatai szerint mintegy 60 millió tojást hoztak be az országba január és november között főként Lengyelországból, Szlovákiából, Lettországból és Németországból, mondta az MTI-nek Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács tanácsadója. . A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett Magyarországra. A tanácsadó szerint a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer (ekáer) a szakmai szervezet várakozásai szerint jelentősen visszaszorítja majd a tojás fekete importját.

A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás. A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint. Ezzel szemben átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon, a piacokon drágább. A tojásvásárlás húsvét előtt a duplájára nő, ami 30-60 tojás vásárlását jelenti háztartásonként hetente. A húsvét előtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma. Ilyenkor az S-méretű apró tojások kínálata nő meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján legdrágábbak.

A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az előző évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent.