Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kazah-magyar, két jó barát

2015.04.01. 08:20
Kitűnő a politikai együttműködés Magyarország és Kazahsztán között, és ez jó alapot biztosít a két ország közötti gazdasági kapcsolatépítéshez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Asztanában, a magyar-kazah üzleti fórumon.

A miniszter megnyitó beszédében kiemelte: Kazahsztán fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, de még nagyon sok lehetőség kínálkozik a gazdasági kapcsolatok erősítésére. Közép-Európa és Kazahsztán egyaránt dinamikusan növekvő része a térségének - vélekedett.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar kormány a keleti nyitás politikája révén megnyitotta a kapukat a kapcsolatépítés előtt. A magyar kormány mindig támogatja a két ország közötti kapcsolatépítést, így a gazdasági együttműködést is - hangsúlyozta, és biztatta a magyar és a kazah üzletembereket, hogy használják ki az alkalmat a kapcsolatépítésre.

Kifejtette: az együttműködés további javítására két megállapodást írnak alá. A stratégiai tanács megalapításáról szóló egyezmény azt segíti, hogy a politikai kapcsolatok még jobbak legyenek, emellett pénzügyi alapot hoznak létre a magyar és a kazah vállalatok közötti együttműködés segítésére, és az Eximbank is támogatja a cégek közötti kapcsolatépítést - tette hozzá.

A miniszter arra is kitért, hogy a magyar kormány célja azon magyar kis- és közepes vállalkozások számának növelése, amelyek hatékonyan hozzájárulhatnak az exporthoz, és ehhez hozzájárulhat a kapcsolatépítés Kazahsztánnal.

Az üzleti fórumon később beszédet mond a hivatalos látogatáson Asztanában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök és a kazah kormányfő, Karim Maszimov is.