Nagyon olcsó vagy nagyon drága söröket iszunk

2015.04.01. 13:22

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint tavaly összesen 6,2 millió hektoliter sört adott el a négy nagy hazai sörgyártó: a Borsodi, a Dreher, a Heineken és a Pécsi Sörfőzde Ebből 5,8 millió hektoliter sör fogyott itthon, 2 százalékkal több, mint az előző évben, írja az MTI. Ez jelenti, hogy bár 2013-ban az év eleji jövedékiadó-emelés miatt 4,45 százalékkal csökkent a belföldi sörértékesítés, a visszaesés mintegy felét sikerült a nagy sörgyártóknak ledolgoznia a tavalyi növekedéssel.

Ehhez az időjárás a sörösöknek kevésbé volt egyébként kedvező, mert hűvösebb volt a nyár, olyankor kevesebb sört isznak az emberek.

Ezen belül csaknem 23 százalékkal nőtt a prémium sörök forgalma, amiből százezer hektoliterrel fogyott több, mint 2013-ban. Tovább erősödött a gazdaságos árkategóriába tartozó sörök forgalma, 5,7 százalékkal. Csökkent ugyanakkor a szuper prémium kategória értékesítése, 9 százalékkal. A középkategóriás termékek forgalma 4 százalékkal volt kevesebb a 2013. évinél.

"A 2013-as jövedékiadó-emelést követően tavaly kezdett magára találni a magyar sörpiac. Az idén óvatosan optimisták vagyunk a növekedési lehetőségeket illetően" -mondta az igazgató.