Nem akarnak bűnbakok lenni a könyvvizsgálók

2015.04.02. 13:57 Módosítva: 2015.04.02. 14:13

Nemcsak az ellen tiltakozik a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, hogy a bank- és brókerbotrányok ürügyén egyszerre a Matolcsy vezette jegybank teljhatalma alá kerüljön, de Rogánék teljes vagyonzárlati törvénymódosítását is irreálisnak tartja, és akár az Alkotmánybíróságig is elmegy ez ellen. 

Milyen felelőssége van egy könyvvizsgálónak?

Ezt viszonylag pontosan meg lehet mondani, hiszen törvényben szabályozott:

  • Az ő felelőssége megállapítani, hogy az éves beszámoló tartalmaz-e lényeges hibás állításokat. Arról mond véleményt, hogy „a beszámoló egésze megbízható valós képet ad-e a vizsgált társaság vagyoni, pénzügyi helyzetéről.”
  • „Kellő bizonyosságot” kell szereznie arról is, hogy az éves beszámoló mentes „a csalásból eredő lényeges hibás állításoktól”.
  • A könyvvizsgálót felelősségre vonják, ha nem megfelelően látja el a feladatát, ha pedig tevékenysége ellátása körében kárt okoz, kártérítést fizethet.
  • Speciális jogszabály, mint például a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény további feladatokkal ruházhatja fel a könyvvizsgálót.

Lukács János kamarai elnök szerint ezzel az erővel az MNB tagjainak is minden vagyonát zárolni lehetne, ha nem vesznek észre valamit. Itt ráadásul a hírek visszatartása miatt még nem is tudni, hogy egyáltalán hibázott-e a könyvvizsgáló, aki azt felügyeli, hogy a cégtől kapott adatok törvényileg megfelelően lettek-e elkönyvelve. 

Ráadásul ha hibázott is az adott könyvvizsgáló, annak is három típusa lehet, amit a kamarán belül is eltérően kezelnek:

A könyvvizsgálók felelősségének 3 szintje van:

  • Ha a könyvvizsgáló is benne volt a csalásban, akkor az elég sima ügy, és eddig is zárolhatták a vagyonát.
  • Ha a könyvvizsgáló gondatlanul járt el, és emiatt kerülhettek hiteltelen információk a könyvelésbe. Ilyenkor a kamara minőség-ellenőrzési ügyként eljár, és kizárhatja a vétkeseket a tagok közül. Ha a  vállalat „közérdeklődésre számot tartó cég”, akkor az NGM alá tartozó Közfelügyelet ellenőrzi.
  • Ha a könyvvizsgáló mindenben megfelelően járt le, mégis bekövetkezhetett a csalás, akkor ez vagy szabályozói hiba – azaz az egész rendszer hibája –, vagy más ellenőrző szervezetek mulasztottak.

Lukács szerint a könyvvizsgálók olyanok, mint  a partjelzők egy focimeccsen: meg tudják mondani, ha les volt, de ha bundáznak a csapatok, azt komoly hiba lenne a nyakukba varrni. Szerinte három hete még nagyjából senki nem tudta elképzelni az országban, hogy például hogyan lehet fiktív kötvénykibocsátást csinálni. 

A könyvvizsgálót a tulajdonos bízza meg, hogy ellenőrizze a menedzsmentet azzal, hogy hiteles beszámolókat ad ki a cég vezetése. Nyilván, ha a tulajdonos és a menedzsment ugyanaz, az kissé speciálisabb helyzetet szül. Mindenesetre rendkívüli vizsgálatot kaptak a kamarától is a Quaestor és egyéb hasonló ügyekben érintett könyvvizsgálócégek. Addig azonban amíg ez le nem zárul, ők ártatlanságot vélelmeznek ezeknél a cégeknél. A kamara 17 éves fennállása óta ráadásul még semelyik tagnak nem volt büntetőügye. 

Kamarai fegyelmi eljárások statisztikái
Jogkövetkezmény 2012 2013 2014
Eljárás megszüntetése 62 24,9% 60 39,0% 34 33,7%
Megszüntetés figyelmeztetéssel 85 34,1% 31 20,1% 27 26,7%
Írásbeli megrovás 24 9,6% 18 11,7% 14 13,9%
Pénzbírság 68 27,4% 42 27,3% 21 20,8%
Szünteteltetés elrendelése 0 0,0% 1 0,6% 0 0,0%
Kizárás/engedély visszavonása 10 4,0% 2 1,3% 5 4,9%

Ugyanakkor ha valami nagyon gyanúsat észlel a könyvvizsgáló, ugyanúgy jeleznie kell az adott hatóságnak, így például az MNB-nek vagy az adóhatóságnak, és a pénzmosás elleni irányelveket is szem előtt kell tartaniuk. De ezzel együtt sem nyomozhatnak, az a felügyelet, a rendőrség vagy az adóhatóság dolga.