Mégsem vezetik be a benzinjelölést

2015.04.08. 11:24

Hosszú huzavona és a bevezetés határidejének többszöri módosítása után kidobják az üzemanyagok jelölésének ötletét, derül ki Németh Szilárd fideszes képviselő hétfő este benyújtott javaslatából.

A kormány először 2012-ben vetette fel, hogy a fekete kereskedelem elleni küzdelem miatt fontos lenne az üzemanyagok kötelező megjelölése: ha bárhol jelölés nélküli benzint találnak, arról tudható lenne, hogy illegásan hozták forgalomba.

Csakhogy a jelöléssel számos probléma volt, és ezek közül csak az egyik, hogy már az Európai Bizottság is megüzente, hogy nem tetszik nekik az ötlet, az sértheti az áruk szabad áramlásának alapelvét, és a szomszédos országok is aggályosnak találták a tervezetet. Emellett a technikai oldalról is akadtak problémák, valamint nem látszott az sem, hogy a feketepiac mérete indokol-e ilyen mértékű beavatkozást.

A sok bizonytalanság mellett egy dolog tűnt biztosnak: a nyertes cég, amelyik a jelölést végzi. Mint megírtuk, még a részleteket sem hirdették ki a kötelező üzemanyag-jelöléssel kapcsolatban, már megvolt a cég, amelyik a leginkább megfelelt a követelményeknek.

A Femgasról van szó, amelyet a szolnoki illetőségű Remeczki Ferenc vezet, a céget 2011-ben alapították. Remecki irányítja a Budai Malomipari Kft.-t is, a Femgashoz a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép korábbi többségi tulajdonrésze került. A BM-ben a céginfo.hu adatai szerint Nyerges Zsolt a mai napig jelen van, az ismert nagyvállalkozó a felügyelőbizottság tagja maradt.

A jelölős rendszer az első tervek szerint 2013 júliusában indult volna, később a határidőt többször módosították, először 2014-re, majd 2015-re. Most pedig, ha Németh Szilárd javaslatát a parlament megszavazza, végleg lekerülhet a napirendről.