30 millióra emelné a kormány a kártalanítási értékhatárt

2015.04.09. 15:49

A kormány döntött arról, hogy a Buda-Cash-botrányban érintett 84 önkormányzatnak 1,92 milliárd forintot ad, a magánszemélyeket érintő kártalanítási értékhatárt pedig 30 millió forintra kell emelni, közölte Lázár János a Miniszterelnökség minisztere heti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, a Quaestor-ügy sokaknak óriási veszteséget okozott, a kormány egyetért a jegybank javaslatával, hogy a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanítási összegét a mostani 20 ezerről 100 ezer euróra, vagyis durván 30 millió forintra emeljék. Sőt, a kormány a legszívesebben visszamenőleg a Quaestor károsultjaira is kiterjesztené az emelést, ezzel Lázár szerint mind a 32 ezer károsult megkapná az összes elvesztett pénzét.

Mint korábban írtuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvénymódosítást kezdeményez, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) 100 ezer eurós értékhatárig nyújtson biztosítást a befektetőknek. A tervezett módosítás az MNB szerint lehetővé teszi azt is, hogy a befektetők az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA) megszokott gyorsasággal jussanak hozzá a kártalanításukhoz. Ez persze azt is jelentené, hogy a befektetési szolgáltatóknak sokkal többet kellene befizetniük az alapba.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a KEHI megvizsgálta a Quaestornak 2008-ban nyújtott MFB-hitelt is, az ügyben feljelentést tett a rendőrségen.