A metrómegállókban is nyitva maradhatnak a boltok vasárnap

2015.04.09. 16:03

A kormány folyamatosan figyeli a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvénnyel kapcsolatos visszajelzéseket, jelenleg is folyamatban van a jogszabály módosítása, mondta Szatmáry Kristóf, miniszteri biztos csütörtökön az M1-nek.

Elmondta, a parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága szerdán nyújtott be egy módosító indítványt, amely alapján a kiskereskedelmi üzletek reggeli nyitásának legkorábbi időpontja 4 óra 30 percre módosul a jelenlegi 6 óráról.

A reggel 6-os nyitás nemzetközi példák alapján került be a törvénybe, de nagyon sok visszajelzés érkezett vidékről, hogy az időpont túl késői, mivel sokan mennek reggel 6 órára dolgozni, akik az alapvető élelmiszereket előtte megvásárolnák. Szintén módosul a pékségekre vonatkozó nyitvatartási szabályozás, ezek az üzletek 5 órától lehetnek nyitva.

A javaslat szerint a törvény hatálya alól kikerülnének a metrómegállók területén kialakított üzletek is, hasonlóan a vasúti és autóbusz pályaudvarokon, repülőtereken működő üzletekhez, amelyek vasárnap is nyitva tarthatnak. A módosítás rögzíti azt is, hogy az automatából történő értékesítésre szintén nem vonatkozik a jogszabály.

Szerinte a tapasztalatok alapján később, nagyjából fél év múlva érdemes lehet újra elgondolkodni azon, hogy az új szokások milyen változtatásokat igényelnek, és utána lehet ismét visszatérni erre a kérdésre.

A miniszteri biztos utalt a NAV szerdai közlésére, miszerint az online pénztárgépek naprakészen mutatják a kiskereskedelem adatait, és ez alapján az látszik, hogy a forgalom nem csökkent, sőt valamelyest emelkedett is a fogyasztás az első negyedévben.

Mindettől függetlenül az emberek továbbra sem lelkesek a kötelező pihenésért, a Medián közösségi finanszírozású felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka támogatja, hogy vasárnap nyitva legyenek a boltok. Az intézkedést mindössze két társadalmi csoportban támogatják többen, mint ahányan ellenzik: a Fidesz-szavazók, illetve a nyolc általánost nem végzettek körében. Előbbieknél 48, utóbbiaknál 56 százalék pártolja a vasárnapi pihenőnapot. Az Ipsos márciusi kutatásában 64-32-re jött ki a vasárnapi nyitva tartást pártolók aránya.