Tibor
2 °C
8 °C

Hat napot kapott Görögország

2015.04.09. 12:28

Görög lapértesülés szerint az euróövezeti pénzügyminiszter-helyetteseket tömörítő munkacsoport hat munkanapot adott Görögországnak, hogy vizsgálja felül és dolgozza át reformjavaslatait olyan módon, hogy azok elfogadhatóak legyenek az április 24-én összeülő pénzügyminiszteri tanácsnak.

A munkacsoport és Görögország küldöttsége szerdán Brüsszelben ült össze, hogy megpróbálja áthidalni a nézetkülönbségeket a görög reformjavaslatok ügyében. A Katimerini című liberális görög napilap csütörtökön azt írta, hogy Athénnak hat munkanapot adtak a nemzetközi hitelezők által elfogadható indítványok előterjesztésére. Az Alekszisz Ciprasz vezette baloldali kormány március végén terjesztette a nemzetközi hitelezők - az Európai Uniót képviselő brüsszeli bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - elé 26 oldalas javaslatát annak reményében, hogy még húsvét előtt megállapodásra juthatnak.

A hitelezők megítélése szerint a görög kormány túl optimista bevételi előrejelzéseiben, ráadásul nem tett javaslatot olyan kulcsfontosságú területek esetében, mint a nyugdíj és a munkaerőpiac. Alekosz Flaburarisz, a kormányzati ügyek összehangolásáért felelős államminiszter csütörtökön a Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, bízik abban, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek rigai tanácskozásán megállapodásra fognak jutni.

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormány részletes reformjavaslatait április végéig kell jóváhagynia az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által ismét veszélyeztetett országnak.

A súlyos likviditási gondokkal küzdő Ciprasz-kormány utasítást adott a pénzügyminisztériumnak, hogy fizesse ki a Nemzetközi Valutaalapnak a csütörtökön esedékes 450 millió eurós törlesztőrészletet. Egy névtelenül nyilatkozó pénzügyminisztériumi illetékes jelezte, hogy átutalták a pénzt, a megbízás az amerikai bankok nyitásának időpontjában, közép-európai idő szerint délután négy órakor aktiválódik.