Készül már a következő földlenyúlás

2015.04.09. 17:31

Még egy lépéssel közelebb került a kormány, hogy elvegye a nemzeti parkok földjét és odaadja a Nemzeti Földalapkezelőnek, a parlament Törvényhozási Bizottsága ugyanis átengedte az erről szóló javaslatot.

Annak ellenére tette ezt, hogy az ötlet még a Fideszt is megosztotta, a Fenntartható Fejlődés Bizottságon belül együtt is szavaztak a fideszes tagok az ellenzékkel olyan módosító indítványokon, amik a nemzeti parkok igazgatóságánál tartanák a földet.

Ezt azonban a kezdeményező Földművelésügyi Minisztérium nem meglepő módon, nem támogatta, a törvényalkotási bizottság pedig leszavazta. Megszavaztak viszont egy módosítót, ami az Őrségi és a Fertő-Hansági Nemzeti Park igazgatóságok önállóságát megszüntetné. 

A javaslat a bizottság MSZP-s képviselője. Legény Zoltán szerint egy újabb földmutyi része, környezetvédő civil szervezetek szerint pedig

egyenesen alkotmányellenes.

A WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület készíttetett egy jogi szakvéleményt Fülöp Sándor, volt jövő nemzedék-ombudsmann vezette Környezeti Management és Jog Egyesülettel.

Ebben azt hozták ki, hogy ha nemzeti parkok földjének elvételével a parlament rövidtávú birtokpolitikai érdekek miatt rontja a természeti erőforrások felelős, fenntartható, ökologikus használatát és szakszerű természetvédelmi kezelését, az sérti megsérti az emberek egészséges környezethez való alkotmányos jogát. A törvényjavaslatról április 14-én, kedden szavazhat a parlament.