Mindenki nyugodjon meg! Fizettek a görögök

2015.04.09. 17:03

Megmondták, hogy fizetni fognak, senki nem hitt nekik, fizettek – röviden ez történt Görögországgal, ami csütörtökön kifizette azt a 460 millió eurós részletet, amivel a Nemzeti Valutaalapnak tartozott.

Ezt az összeget csütörtökig kellett törlesztenie a görög kormánynak, de már a múlt héten arról beszélt mindenki Európában, hogy Cipraszék nem fognak tudni fizetni, csődbe fog menni a görög állam, jöhet majd az új mentőcsomag, vagy ki kell lépniük az Eurózónából. Mindez annak ellenére terjedt, hogy Janisz Varufakisz pénzügyminiszter a hét elején, amikor az IMF washingtoni székhelyében járt és Christine Lagarde igazgatóval is tárgyalt, kijelentette, hogy kifizetik az április 9-én esedékes törlesztőt.

Most, hogy a sajtó és Görögország európai hitelezői is megnyugodtak, hogy mégsem omlik össze a héten Görögország, folytatódhat a vita a görög reformjavaslatokról. A kormány a múlt héten nyújtott be egy reformcsomag-javaslatot, hogy cserébe megkaphassa az mentőcsomag utolsó, 7 milliárd dolláros részét.  Ez a csomag azonban még mindig nem tetszik eléggé az eurózóna vezetőinek, akik szerint több adóemelés és kevesebb nyugdíj kellene bele. Legutóbb szerdán tárgyaltak Brüsszelben a görög reformokról, Varufakisz akkor azt mondta

csak azért, hogy megkapják a hitelt, nem fognak semmit aláírni

A kormány hat napot kapott, hogy beadjon egy újabb reformcsomagot, amiről aztán majd április 24-én tárgyalnak az eurózóna pénzügyminiszterei  találkoznak. Az IMF miatt pedig legközelebb május 12-én izgulhatnak a görögök, ekkor kell ugyanis fizetni a következő, 770 millió eurós részletet.