A Nébih szerint is mérgező volt a paprika

2015.04.10. 14:59

Megvannak az első eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumában vizsgált, a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika tétel termelőjénél vett hatósági mintáknak.

A vizsgálatok a klórfenapír jelenlétét kimutatták, a diklórfosz használatát azonban ennyi idő elteltével már sem kizárni, sem megerősíteni nem tudták (18 nap telt el a Greenpeace és a Nébih vizsgálata között). A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, elrendelte az érintett paprika tételek forgalomból történő kivonását és megindította a hatósági eljárást.

A Nébih azután vizsgálta meg a paprikát, hogy a Greenpeace által megbízott laboratórium diklórfosz, és klórfenapír hatóanyag jelenlétét mutatta ki hét különféle boltból vett paprikában. Ezek az anyagok az Európai Unióban tiltottak. A klórfenapír hatóanyagról a Nébih honlapján olvashat többet.

Azt, hogy pontosan mekkora mennyiségről van szó, a hatóság jelenleg is vizsgálja. Az érintett, nem engedélyezett növényvédő szert használó termelő akár több tízmillió forintos bírságra számíthat. Azt, hogy melyik boltokban volt a mérgező paprikából, a Nébih listáján nézheti meg.