A bankokhoz visszük a pénzünket

2015.04.13. 07:57 Módosítva: 2015.04.13. 07:58

Bár a tőzsdei árfolyamok emelkedtek, mégis több mint 155 milliárd forinttal csökkent a brókercégeknél lévő értékpapír-állomány februárban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint, írja a Világgazdaság

A befektetési vállalkozásoknál a hónap végére 1742,7 milliárd forintnyi értékpapír maradt, ez egyéves mélypontnak felel meg. A történetben szerepet játszhat, hogy a jegybank ebben a hónapban függesztette fel a Buda-Cash Brókerház működését, amelynek ügyféltulajdonban lévő – ezen belül valóban meglévő – értékpapír-állománya így kikerült a szektorból.

A bankoknál lévő értékpapír-állomány több mint 300 milliárd forinttal nőtt a hónap során, és a hitelintézeti fióktelepeknél is csaknem 170 milliárd forinttal gyarapodott a volumen. A szektor így a második hónap végén már több mint 27100 milliárd forintnyi értékpapírt tartott ügyfélszámlákon.

A jegybank adatai szerint egyébként februárban minimális mértékben csökkent az értékpapírok állománya Magyarországon. Összesen 38105,6 milliárd forintnyi értékpapír volt az országban, ennek legnagyobb hányada valamilyen kötvény, főleg állampapír volt. A csökkenés legfőbb oka az volt, hogy a központi kormányzat nettó törlesztő volt a hónapban, 263 milliárd forinttal fizetett vissza többet, mint amennyi hitelt felvett. Az állampapír-állomány ennek ellenére rekord közelében van, február végén csaknem 24400 milliárd forintot tett ki. Ebből a háztartásoknál 2364 milliárdnyi volt, ami történelmi rekordnak felel meg.