Laura, Alida
15 °C
32 °C

Egyre több magyar cég megy Ausztriába

2015.04.13. 15:00

Ugrásszerűen nőtt tavaly az Ausztriában megjelenő magyar vállalkozások száma. A kelet-közép-európai régióból és a volt szovjet tagköztársaságokból egyre több cég hoz létre osztrák leányvállalatot – írja a Napi.hu.

Tavaly 276 projekt tető alá hozásában segédkezett az ABA-Invest, a külföldi befektetők ausztriai letelepedésének támogatására létrehozott kormányügynökség. A szervezet a hasonló feladatokat ellátó regionális intézményekkel együttműködve végzi tevékenységét - derül ki közleményükből. A 276 projekt 21 százalékkal több a 2013-asnál, egyben rekord az ABA-Invest 33 éves történetében.

A projektekkel kapcsolatos más mutatók is csodálatosan alakultak. A vállalatok 2645 új munkahelyet teremtettek Ausztriában, ami majdnem 80 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A befektetési érték hét százalékkal, 371 millió euróra emelkedett. További lényeges jellegzetessége a tavalyi befektetéseknek, hogy a vállalatok többsége Kelet-Közép-Európából, illetve a Független Államok Közösségéből érkezett.

Ezzel együtt most is Németországnak köszönhetik a legtöbb friss befektetőt az osztrákok. Összesen 88 új német vállalat jelent meg a szomszédos országban, míg a második helyen Olaszország állt 43 céggel. A kelet-közép-európai régió és a volt szovjet tagköztársaságok összesen 74 új jövevénnyel képviseltették magukat. Ez az ABA-Invest hátszelével megvalósuló projektek 27 százaléka.

Ezen belül azonban Magyarország emelkedik ki, amely 24 projekttel képviselteti magát,

míg Oroszország csak 13-mal, Szlovénia 10-zel, Ukrajna pedig 8-cal. A magyar roham erejét mutatja, hogy ötven százalékos növekedést képvisel a 2013-as 13 projekthez képest. A folyamat pedig gyorsul, hiszen 2009-ben még mindössze 10 cég rendelkezett ausztriai érdekeltséggel.

Az utóbbi nem egyedülálló: a cseh, a szlovák és a szlovén vállalatok is jelentősen növelték ausztriai jelenlétüket a hat évvel ezelőttihez képest. Az ABA-Invest értékelése szerint a kelet-közép-európai régió és a volt szovjet térség országai azért keresik Ausztriát, mert jó kiindulópontot látnak benne nyugat-európai terjeszkedésükhöz. Kedvező a jól képzett alkalmazottak jelenléte, illetve a stabil jogi környezet.