Rossz ötlet az egykulcsos nyereségadó

2015.04.13. 07:12 Módosítva: 2015.04.13. 07:40

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint 10 százalék feletti társasági adókulcs nem lenne jó a gazdaságnak - írta a Napi Gazdaság.

A lap hétfői számában Parragh László kifejtette: amennyiben 10 százalék felett húzza meg a kormány az egykulcsossá váló társasági adó (tao) mértékét, az kvázi-adóemelést jelentene a kis- és középvállalkozásoknak, ebben az esetben szerinte az egykulcsos tao nem a jó irány, meg kellene tartani a jelenlegi két kulcsot.

Szerinte az ország versenyképességén jelentősen nem változtatna az egykulcsos tao, hiszen a cégek túlnyomó többsége eddig is a 10 százalékos kulcs alapján adózott. "Már csak azért sem tartom valószínűnek, hogy 10 százaléknál húzzák meg a kulcsot, mert ha így tenne a kormány, költségvetési bevételről kellene lemondania, ami viszont odavezetne, hogy újabb kiadásokat kellene megnyirbálnia" - mondta Parragh László.

A téma egyébként is lekerülhet a napirendről, mivel Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában kijelentette, hogy 

a társasági adó egykulcsosra, tízszázalékosra csökkentését nem tartja valószínűnek idén.

Mondjuk lehet, hogy nem hallgatta a műsort Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára, aki frissen azt nyilatkozta, hogy a társasági adó csak akkor csökkenhet, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. "A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd" - mondta.