Újra adócsökkentéseket lebegtet az NGM

2015.04.13. 07:37 Módosítva: 2015.04.13. 07:41

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára a kormány adócsökkentő terveiről beszélt a Napi Gazdaságnak. 

  • A gazdasági eredmények "lehetővé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát, megvizsgáljuk a mérséklés lehetőségeit", azonban szerinte egy későbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelő adók emelkedésével.
  • "Sőt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk" - tette hozzá.
  • A kormány éppen a napokban döntött a munkahelyvédelmi akció kiterjesztéséről. A jövőben jelentősen csökken a közterhe azoknak a vállalkozásoknak, amelyek mezőgazdasági munkára vesznek fel embereket - mondta.
  • A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban azt mondta, hogy az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására, s kitűzhetők a reális határidők. A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, s ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is - tette hozzá.
  • A személyi jövedelemadózás területén tervezik, hogy megfordítják a személyijövedelemadó-bevallás menetét, a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek. "Az új módszert terveink szerint – teszt jelleggel – már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következő esztendőben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal" - fogalmazott Pankucsi Zoltán.
  • Az adójukat mindenkor időben és hiánytalanul befizető vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal: kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenőrzéssel kalkulálhatnának, s ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna. "Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplőnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg" - tette hozzá a helyettes államtitkár.
  • Pankucsi szerint a társasági adó csak akkor csökkenhet, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. "A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd" - mondta.