Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

ÁSZ: Bajok voltak a pénzügyi felügyelettel

2015.04.14. 11:14 Módosítva: 2015.04.14. 11:32

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hiányosságokat tárt fel a pénzpiaci felügyeletet korábban ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működésében, például a fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti eljárásokban is – derül ki az ÁSZ kedden közzétett jelentéséből.

Az ÁSZ a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012–2013 közötti működését és gazdálkodását, illetve a PSZÁF 2009–2013 közötti működését, illetve MNB-be integrálását értékelte.

Belső gondok

A PSZÁF az egyes feladatok ellátásának eljárásrendjeit, kontrollpontjait, a feladatellátáshoz kapcsolódó hatás- és felelősségi köröket alapvetően kialakította, szabályozta. 

A belső kontrollok kialakításában és működtetésében több területen is hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés.

A jelentés megállapítja,

  • hogy a PSZÁF tevékenységének tervezésekor nem tartották be a törvényi előírásokat és belső szabályozásokat sem. A felügyeleti ellenőrzésekre vonatkozó egységes eljárásrendet a PSZÁF elnöke csak 2012. október 11-i hatállyal adta ki.
  • A vizsgálati programok összeállítása és végrehajtása nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak.
  • Nem volt a vizsgálatokra vonatkozó egységes eljárásrend.
  • Fennállt a kockázata annak, hogy az ellenőrzések sem a jogszabályoknak, sem a belső felügyeleti szabályzatoknak nem felelnek meg.
  • A PSZÁF rendeletei nem feltétlenül feleltek meg az elnöki utasításoknak.

Az MNB tevékenységi köre bizonytalan volt 

A számvevőszéki jelentés szerint a PSZÁF jegybankba olvadása jól dokumentált volt, a záró beszámolót az MNB elkészítette. A jegybankot is érintő vizsgálat szerint az MNB szervezeti felépítése, irányítási, döntéshozatali, ellenőrzési rendszere és működése megfelelt az előírásoknak, de az alapító okirat csak részben felelt meg a hatályos jogszabályoknak. A dokumentum

  • nem határozta meg az MNB tevékenységi körét,
  • illetve nem volt összhangban a 2013. október 1-jén hatályba lépett MNB-törvénnyel.

Viszont a jegybank banküzemi gazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt. Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy az MNB teljesítményértékelés nélkül fizette ki a munkavállalóknak a 2013. első félévi bónuszokat, 158,3 millió forintot. A beszerzési eljárások és elszámolások, illetve az ellenőrzött beruházások szabályszerű volt. 

Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek és az MNB elnöknek is fogalmazott meg javaslatokat.