Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Fekália lehetett a samponban

2015.04.14. 08:47

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság húszféle, gyógynövényeket vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó sampont ellenőrzött, két termékről ki is derült, hogy veszélyesek lehetnek.

A vizsgálaton két termékben (Genera Ginsengers tusfürdő és sampon, illetve a Sampon Mild csalánkivonattal) találtak a hatóság szakemberei a megengedettnél lényegesen több mikrobát. Ez azért probléma, mert az élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változhat.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Ginsenges samponban pedig a Pseudomonas aeruginosát találtak.

Miért veszélyesek ezek?

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, így veszélyes lehet, ha egy samponba ilyen kerül.

A Pseudomonas aeruginosa, a bőrfertőzésektől a súlyos, életveszélyes betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezés okozója is lehet, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, vagy fekélyt is okozhat a szemen, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

A samponokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kivonta a forgalomból. A laboratóriumi vizsgálatról készült videó itt érhető el. A vizsgált termékek listája itt olvasható.