Saját javaslatát szavazta le a miniszter

DEBRE20141016012
2015.04.14. 12:49

Ritkán történik olyan, mint ami ma zajlott a parlamentben:

nem ment át a kormány egy kétharmados javaslata, ami miatt egy egész törvényjavaslat zárószavazását elhalasztották.

A Fidesz bicskája abba a javaslatba tört bele, amellyel elvették volna a nemzeti parkok által kezelt állami földeket, és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) adták volna azokat.

A javaslat nagyjából 50 ezer hektárnyi földet adott volna az NFA-nak, anélkül hogy erről lett volna szakmai egyeztetés, vagy akár rendesen megindokolták volna a döntést.

A beterjesztő Földművelésügyi Minisztérium és a fideszes képviselők is csak annyit hajtogattak, hogy fontos, hogy egy helyen kezeljék az összes állami földet, de hogy miért, azt nem mondták meg.

Az ellenzék persze azt sejtette a dolog mögött, hogy az NFA-n keresztül jobban ki lehet mutyizni az állami földeket, környezetvédők pedig amiatt aggódtak, hogy az NFA nem lesz képes úgy kezelni a védett területeket, mint a nemzeti parkok, amik viszont ellehetetlenülnének a haszonbérből befolyó pénzek nélkül.

Ahhoz, hogy a föld az NFA-hoz kerüljön, több törvényt is módosítani kellett volna, köztük több olyat is, amihez a jelenlévők kétharmadának igen szavazata kellett volna. 

Ezekre a részekre viszont csak 125 igen szavazat érkezett, pedig 131 kellett volna ahhoz, hogy átmenjenek a módosítások.

Ráadásul nemmel szavazott

  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter,
  •  Hende Csaba honvédelmi miniszter,
  • Bencsik János képviselő,
  • és Fazekas Sándor, a földművelésügyi miniszter maga, a törvényjavaslat előadója.

Amikor kiderült a szavazás végeredménye, Varga és Fazekas jelzett valamit a levezető elnöknek, valószínűleg azt, hogy félrenyomtak. Ekkor gyors számolás kezdődött, majd Latorcai János levezető elnök bejelentette, hogy „sajnos” 127 szavazattal sem ment volna át a javaslat. Ezután Fazekas úgy döntött, a törvényjavaslatról inkább máskor szavazzanak, így egyelőre az ügy elbukott.

Hogy Hende Csaba félrenyomott-e, azt nem tudjuk, Bencsik János, a fenntartható fejlődés bizottság fideszes alelnöke viszont valószínűleg meggyőződésből mondott nemet a javaslatra, ő ugyanis korábban, a bizottságban még Sallai R. Benedek LMP-s képviselővel közös módosítóval akarta megakadályozni a nemzeti parkok földjének kisajátítását.