Brüsszel egyelőre nem hisz a kormánynak

2015.04.15. 07:20 Módosítva: 2015.04.15. 07:30

Az Európai Bizottságnál jelenleg készülő, majd a pénzügyminiszteri tanács elé kerülő úgynevezett országspecifikus ajánlásokról, valamint a tőkepiaci unió létrehozására vonatkozó uniós javaslatról tárgyalt kedden Brüsszelben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Utána az MTI-nek beszélt.

Varga Mihály szerint Brüsszel nem veszi kellő mértékben figyelembe, hogy a magyar gazdaság az előző években milyen eredményeket ért el, és mely pontokon igazolta az elmúlt időszak magyar gazdaságpolitikáját.

Azt várjuk a bizottságtól, hogy sokkal nagyobb mértékben veszi majd figyelembe a gazdasági növekedés mögötti szerkezetváltás hatását

- mondta a miniszter.

Varga Mihály jelezte, hogy februárban a kormány megállapodott az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD), és az egyezség megvalósítása folyamatban van. "Ezt is hiányoljuk ebből a dokumentumból". (A megállapodás értelmében a kormány a hitelezési tevékenység javítása érdekében vállalta, hogy csökkenti a bankadót.) A miniszter az MTI kérdésére közölte, hogy erről a kabinet még várhatóan ebben a félévben dönt, és be is terjeszti a javaslatot az Országgyűlésnek, ám az adóteher legkorábban január 1-jén változhat. Varga Mihály arra is rámutatott, hogy az EBRD-vel kötött egyezség értelmében a kormány a pénzintézeti szektort érintő kérdésekről szorosabb egyeztetést is fog folytatni.

A különadókat is magyarázni kell

A miniszter kijelentette: a kormány azt a szempontot tartotta szem előtt, hogy azok a szektorok kapjanak támogatást, amelyek tartós, stabil munkahelyeket tudnak létrehozni, emellett pedig a kabinet hosszú távon érdekelt bizonyos ágazatok magyarországi működése és a közteherviselésben való részvétele mellett.

"Azokat az ágazatokat vontuk be a különadók rendszerébe, amelyek nyereségesek voltak a válság időszakában, és kevésbé vették ki a részüket a közteherviselésből."

Varga azt is elmondta, hogy kívánatosnak tartaná, ha Brüsszel értékelné, hogy különböző független intézmények, a többi között a Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató vagy a Standard and Poor's hitelminősítő általában a bizottságnál pozitívabban értékelték a magyar gazdaság teljesítményét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi negyedéves jelentésében sokkal pozitívabb képet fest a várható növekedésről és a kilátásokról, mint az Európai Bizottság

- mutatott rá Varga Mihály, aki azt is tudatta: Jonathan Hill jelezte neki, hogy a készülő jelentést több ponton át fogják értékelni, a májusban véglegesítendő dokumentum pedig még több ponton is változhat.  • Tippek
  • Biztosítás