700 milliárdos támogatást függeszt fel az Európai Unió

2015.04.15. 12:39 Módosítva: 2015.04.15. 12:45
Már kifizetett, befejezett projektek elszámolásával van probléma. Az Európai Bizottság szerint 2007 és 2014 között Magyarország „nem kellő körültekintéssel választotta ki a pályázatok győzteseit", azaz nem mindig az győzött, aki a legjobb ajánlatot tette, hanem más szempontok is közrejátszhattak. A magyar államnak nagyjából 70 milliárd forintos büntetést kell majd fizetnie, ráadásul gyorsan.

Nem volt megfelelő a kiválasztási gyakorlat, amivel 2007 és 2014 között a győztes fejlesztéspolitikai EU-s pályázatokat kiválasztotta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, jelentette be Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár. 

Ezért az EU felfüggeszti a Gazdaságfejlesztési Operatív Programot. A bejelentés szerint 700 milliárd forintot függesztenek fel innovációs, gépbeszerzési és üzleti infrastrukturális fejlesztési vonalon. Csepreghy szerint a „kritikák” miatt nem kell fejlesztést leállítani, hanem alapvetően elszámolási vitáról van szó. Ez a Magyarország számára nyújtott uniós források körülbelül tíz százaléka.

Az Indexnek egy EU-s pályázati szakértő azt mondta, ez a tíz százalék valójában egy büntetés, amit a magyar államnak kell kifizetnie, amiért cserébe az EB visszavonja a források felfüggesztését, vagyis újra hozzá lehet majd férni a forrásokhoz. 

Az Európai Bizottság (EB) 2014-ben folytatott átfogó vizsgálatot az operatív programmal kapcsolatban. Csepreghy szerint több ezer pályázatot néztek át. Ez a büntetés általában a támogatás 5-25 százaléka közötti összeg szokott lenni, az, hogy Csepreghy már 10 százalékról beszél, a forrásunk szerint arra utalhat, hogy már ilyesmiről tárgyalnak a bizottsággal. ”

A helyettes államtitkár többször hangsúlyozta, hogy a pályázatelbírálási gyakorlat a Bajnai–Gyurcsány-érából ered. Arra a kérdésre, hogy ha 2010 óta látták, hogy nem megfelelő ez a gyakorlat, miért csak 2014-ben változtatott a kormány, azt mondta, hogy

nem akarták, hogy források ragadjanak be, ezért „inkább felgyorsították a kifizetéseket”.

Csepreghy szerint a következő „órákban, napokban” próbálják megoldani a helyzetet. Beszélt arról is, hogy várhatóan korrekciós javaslat jöhet, ami büntetést jelent. Ennek mértéke egyelőre nem ismert. 

A helyettes államtitkár szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte az EB-t, mutasson utat Magyarországnak, küldjön példákat más tagállamok jó gyakorlataiból, hogy kialakíthassunk egy olyan közbeszerzési rendszert, ami akár az összes uniós tagállam számára „példaértékű lehet”. Csepreghy szerint 

hajlandóak vagyunk a teljes magyarországi közbeszerzési rendszert megváltoztatni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem igazán érti az unió részéről most „megfogalmazott kritikákat”, hiszen a kormány 2014-ben egyértelműen jelezte, hogy változtatni kíván a korábbi rendszeren. 

Az Indexnek nyilatkozó EU-s pályázati szakértő szerint tényleg sok visszaélésről lehet tudni, bizonyos pályázatoknál – például informatikai beszerzéseknél – burkoltan egy bizonyos cégre vagy szervezetre írták ki a pályázatokat. Az, hogy az EB az egész operatív programot felfüggesztette, azt jelenti, hogy a bizottság tényleg rendszerszintű problémákat lát, a felfüggesztés egy nagyon erős üzenet.   • Hírek
  • Csok