Felmentést kérnek a balatoniak a vasárnapi zárva tartás alól

2015.04.17. 15:36

Május elsejétől szeptember végéig felmentést kérnek a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni önkormányzatok. Az őket tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) erről írt levelet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, amiről Balassa Balázs, a BSZ elnöke, Szigliget polgármestere tájékoztatta pénteken az MTI-t.

Balassa szerint szerint elsősorban nem a multik, hanem a kis üzletek üzemeltetői szeretnék, ha felmentést kaphatnának a szabályozás alól,

a nyári szezonban ugyanis nem tudják megoldani, hogy minden hétvégén csak a családtagok dolgozzanak

a 200 négyzetméteresnél kisebb boltokban. A Balaton Szövetség szerint meg kellene vizsgálni, hogyan kaphatnának mentességet a vasárnapi bezárás alól az ilyen boltok is.

Az önkormányzatok azzal is érvelnek, hogy a turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között.

A BSZ szerint jó törekvés, hogy a kormány erősíteni kívánja a családi vállalkozások pozícióját, és a balatoni önkormányzatok is támogatni akarják a kormány törekvését, de kérik, hogy ameddig kiépül az a kisüzlet-hálózat az üdülőrégióban, amely biztosítani tudja a szükséges nyári ellátást hétvégenként is, mentesítsék a térséget a vasárnapi zárva tartás szabályozása alól. A BSZ a mentességet minimum öt hónapra kéri, igazodva a balatoni vendégforgalom igényeihez.