Andy Vajnának nagyon bejött a kaszinóbiznisz

2015.04.20. 08:27 Módosítva: 2015.04.20. 16:43

Andy Vajna budapesti kaszinói, a Las Vegas Casino hálózata már gőzerővel dübörög. Az öt kaszinó összesen 4000 négyzetméteren terpeszkedik, bennük összesen 824 pénznyerő automata várja a játékosokat, írta a Világgazdaság.

A lap cikkében felidézi, az NGM szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható a Magyarországon működő nyolc kaszinó után. A Világgazdaság által megkérdezett iparági szereplők becslése szerint Andy Vajna öt fővárosi kaszinójában mintegy 15 milliárd forint bevétel keletkezhet.

Mindez önbevalláson alapul, az automatákba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, amely a működése során keletkező adatokat gyűjtené és rögzítené, szerveralapú összekötésről szó sincs. Így az állam a VG szeritn az online pénztárgépek világában a kaszinók esetében sötétben tapogatózik.

A koncessziós díj leírható a játékadóból, az öt kaszinója után Andy Vajnának elvileg összesen 1,9 milliárd forint koncessziós díjat kellene fizetni. A korábbi havi fix adózást (gépenként előbb 100 ezer, majd 500 ezer forint) pedig felváltotta a százalékos adózás, ami kevesebb, mint a havi félmillió forint.

A lap emlékeztet, a nyerőgépeket 2012 őszén tiltották be nemzetbiztonsági okokból, majd úgynevezett megbízható játékszervezőknek osztották ki a koncessziókat. A most elvárt és bizonytalan 6 milliárd forint játékadóbevétel amúgy a töredéke a tiltás előtti 30-40 milliárd forintos biztos állami bevételnek.