Nem ígér a versenytársak alá az állami rezsiholding

2015.04.20. 08:02

Nem lesz olcsóbb a gáz akkor sem, ha az állami közműholding adja, Horváth Péter János, a holding vezetője a Magyar Hírlapnak azt mondta, árban nem tudnak a versenytársak árai alá ígérni.

Korábban azzal az ígérettel vágtak a közműholding kiépítésébe tízmilliárdos állami felvásárlások sorozatán keresztül, hogy a „rezsicsökkentés eredményeit megtartsák”, és „megfizethető áron biztosítsanak energiát a lakosságnak”. Többször elhangzott érvként, hogy a „profitra hajtó külföldi multik” helyett az állam ezekre a feladatokra mindenképpen alkalmasabb.

„Az engem nem hat meg, hogy ők azt állítják, a lakossági üzletágon nincsen profitjuk, miközben a magyar energiapiacon jelentős profitot tesznek zsebre. Akkor méltóztassanak alkalmazkodni a saját működésükben úgy, hogy a lakosságnak olcsóbb legyen az energia" – mondta Orbán Viktor korábbi rádióinterjújában a külföldi tulajdonban lévő szolgáltatókról.

Most úgy tűnik, az árak egyelőre mégsem csökkennek: az állami közműholdingban is a központilag előírt áron kínálnak majd gázt a fogyasztóknak. De az állami közmű vezetője szerint „minden olyan, a működésnél felmerülő költség csökkentését megvizsgálják majd, amelyen keresztül a fogyasztó végül kevesebbet fizethet majd”. Szerintük a legolcsóbb energia viszont mégiscsak az, amit nem használnak fel, ezért a közeljövőben megerősítik az épületenergetikai tevékenységüket.