Taxisok, műkörmösök, fodrászok! Lesz állami támogatás az online pénztárgépre

2015.04.20. 07:31

Nemcsak a kiskereskedőknek kell majd online pénztárgépet használniuk, hanem a taxisoknak, fodrászoknak, műkörmösöknek, kozmetikusoknak, állatorvosoknak, fényképészeknek, edzőtermeknek is. A gép beszerzését azonban nem teljesen kell majd saját zsebből állni, az állam támogatást ígér.

Most inkább egyeztetnek

Pankucsi Zoltán adóügyi helyettes államtitkár a Napi Gazdaságnak azt mondta, a jogszabály tervezete lényegében elkészült, de most még egyeztetnek az érintettekkel, és majd csak akkor vezetik be, ha mindenki felkészült. Magát a törvényjavaslatot heteken belül beadhatják.

A kormány feltehetőleg nem akarja megismételni az előző online pénztárgépes vesszőfutást, akkor a boltosokat teljesen lehetetlen határidők elé állítva újra és újra a dátumok módosítgatására kényszerültek, többször változtatták utólag a feltételeket is, és változott a beszerezhető gépek köre is.

20 milliárdot hozhat

A NAV-hoz bekötött pénztárgépeken keresztül az adóhivatal közvetlenül és folyamatosan rálát a forgalmi adatokra, hamarabb kiszúrja, ha például valakihez gyanúsan kevés ügyfél érkezik, vagy egy-egy nap, vagy időszak forgalma jelentősen eltér a többitől. Volt például, hogy az adóellenőrök ez alapján szúrták ki, hogy a boltost átverik alkalmazottai: a pénztárosok azokban az órákban, amikor a főnök nem volt ott, nem ütötték be a gépbe a vásárlásokat.

A pénztárgépforgalmazók arra számítanak, hogy 50-70 ezer új online pénztárgépre lehet szükség. A kasszák bevezetése miatt az NGM szerint tavaly 226 milliárd forinttal nőtt az állam áfabevétele, és a társasági adó 10 százalékos növekedését is ennek lehet betudni. Ha a gépet a taxisoknál és a szépségiparban is bevezetik, az még 20 milliárdot hozhat évente a közös kasszába a minisztérium számításai szerint. 

Bonyolultabb, mint a boltokban

A hagyományos online kasszákhoz képest bonyolultabb a számlázás az új körben. A taxisoknál például nem elég az olyan kassza, ami összeadja az egyes tételeket; különböző paraméterek – például megtett út vagy eltelt idő alapján – kell számlázni.

A fodrászoknál pedig az bonyolítja a dolgot, hogy a fodrászatokban sokszor egy helyen több vállalkozó dolgozik együtt, ezért logikus lenne, hogy többen tudjanak egy gépet használni, ahelyett, hogy mindenki megvenné magának a százezres eszközt.