Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Kétmillióval drágultak a lakások pár hónap alatt

2015.04.21. 08:20 Módosítva: 2015.04.21. 16:24

A budapesti belvárosi ingatlanboom mostanra eléggé nyilvánvaló lett, az évekig visszafogott kereslet pár hónap alatt feltört és rendesen rázúdult a piacra. Az ember azt gondolná, hogy ami igaz a felkapottabb helyeken, az nem igaz a külső pesti kerületekben. Pedig a Ballaingatlan.hu elemzése szerint valami hasonló történik a frekventáltnak nem éppen mondható XVI. kerületben. Az Otthontérkép felületén nyomon is követhető a változás:

Az elemzés szerint egyébként most Budapest összes kerületében a vevők dominálnak, egy normálisan árazott 50-60 négyzetméteres lakás pár nap alatt elkel. A legtöbben ezt a méretkategóriát keresik, népszerű a másfél, a kettő és a két és fél szobás lakás. A felújított panelokat és a téglalakásokat is keresik, a kettő árazása mostanra nagyjából összeért. Fél év alatt 20-40 ezer forinttal emelkedtek a panel négyzetméterárak. 

A korábban 9-10 milliós lakások 11-12 millióba kerülnek.

De a kerületben sok a családi ház, és ezeket is mostanában könnyebb eladni, vevők egészen az 50-60 milliós kategóriáig vannak. Hiány van az új építésű ingatlanokból, egy-egy sorház néha akad, de nagyon látszik a piacon, hogy az elmúlt években teljesen leálltak az építkezések. 

Az iroda szakértője szerint még a devizahitelesek rohama hátravan, így legkorábban őszre lehet megnyugvás. Bár lehet, hogy addigra a brókerbotrányok miatt sok olyan vevő is az ingatlanbefektetés mellett dönt, aki korábban máshol tartotta a pénzét.