Nem stimmel Matolcsy és Gerhardt vagyonnyilatkozata

2015.04.22. 11:11

A jegybankelnök is, alelnöke is furcsa magyarázattal állt elő arról, miért nem írták be a milliós pluszbevételeiket a vagyonnyilatkozatukba, írta a Magyar Narancs.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, Matolcsy Györgynek nem szerepel a vagyonnyilatkozatában, hogy a Pallas Athéné (PA) két alapítványától összesen 1,18 millió forint járandóságot kap.

A Magyar Narancs írása szerint erről azt nyilatkozta, hogy ennek az az oka, hogy a tiszteletdíjakból „elkölthető jövedelme” nem származott. A lap szerint azonban a vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó jogszabály azt írja elő, hogy minden adóköteles jövedelmet be kell vallania, függetlenül attól, hogy azt mire költi.

Hiányosságot a jegybanki alelnök, Gerhardt Ferenc vagyonnyilatkozatában is talált a hetilap. Hivatalos érdeklődésükre azt a választ kapták, hogy az alelnök nem visel tisztséget a Pallas Athéné alapítványok vezetésében, de az alapító okiratok szerint mégis.

Gerhardt havonta két helyről, összesen 1 015 000 forintot kap azért, mert a PA Domus Concordiae Alapítvány és a PA Domus Mentis Alapítvány felügyelőbizottságának is elnöke. Egy tavaly szeptemberi MNB-közlemény szerint tiszteletdíját a budapesti piarista gimnázium oktató-nevelő munkáját támogató Kalazancius Alapítványnak és a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Templom Alapítványnak utalja.

Rejtély, hogy az alelnök hogyan nyújthat olyan támogatást, amit a be nem töltött pozícióiért tulajdonképpen meg sem kap – írja a Magyar Narancs.

MNB: Az adóbevallásban ott vannak

Az MNB a cikk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben lényegében megismétlik azt, amit már korábban a Magyar Narancsnak is elmondtak, azért nem tüntették fel az összeget, mert az nem "elkölthető jövedelem."

Azt írják, az MNB alapítványainak jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. "A tiszteletdíjakból minden esetben maradéktalanul levonásra és befizetésre kerülnek a közterhek az adóhatóság felé, így a tiszteletdíjakat terhelő adók és járulékok is."

Azt írják, hogy az MNB vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozata mindazokat a jövedelmeket és egyéb juttatásokat tartalmazza, "amelyekből elkölthető jövedelem" származott. Az alapítványi tiszteletdíjakból közhasznú célra fordított jövedelemből elkölthető jövedelem, ezáltal vagyongyarapodás nem származott.