Az E.On lakossági gázcége visszaadja az engedélyét

2015.04.24. 11:36

Az E.On visszaadja a lakossági egyetemes gázszolgáltatási engedélyét pénteken. Az E.On Energiaszolgáltató Kft. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, hogy vonja vissza az E.On Energiaszolgáltató Kft. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét.

A hivatal az eljárási rend szerint ezen esetben jogosult más szolgáltatóktól ajánlatokat bekérni az – elsősorban lakossági ügyfeleket magában foglaló – ügyfélkör átvételére, és azok alapján kijelölni azt az új társaságot, mely a jövőben az érintett lakossági ügyfélkör számára  a gázszolgáltatást biztosítja.

Ha nem érkezik ajánlat, a hivatal jogosult az új szolgáltató kijelölésére. Az ügyfelek várhatóan az állami közműhöz kerülnek majd, az állam ugyanis a Főgáz bázisán intenzív terjeszkedésbe kezdett, országos ügyfélkört építenek. A tervekről itt írtunk részletesebben, és több kérdésre itt próbáltuk meg összeszedni a választ.

Az E.On közölte, a folyamat nem érinti az E.On-csoport árampiaci ügyfeleit, illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem, számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint biztosítja a szolgáltatást. A szolgáltatóváltással kapcsolatos teendőkről, változásokról a megszokott formában, időben és teljes körűen tájékoztatja fogyasztóit a társaság.

Az E.On-t idővel akár más cégek is követhetik, a lakosságot ellátó gázszolgáltatók ugyanis jó ideje veszteségesek, valójában évek óta szabadulna tőlük a tulajdonosuk, most pedig, hogy az állami rezsiholding elindult, kapva kapnak a lehetőségen, hogy kihátráljanak, és átadják az államnak a veszteséges üzletet.

Mint a héten kiderült, az állami cég sem adja majd olcsóbban a gázt, mint a multik, de idővel egy holdingba szerveznék az összes rezsivel kapcsolatos szolgáltatót, például az áram- és a távhőcégeket. A hosszú távú cél pedig az, hogy a fogyasztók végül egyetlen számlát kapjanak havonta, rajta az összes rezsikiadással.