Tíz gyűlöletes díj, amit legszívesebben eltörölnénk a Föld színéről

2015.04.24. 07:46

Társadalmi konzultáció indul, hogy kiderüljön, melyek azok a díjak és illetékek, amelyeket a legjobban utálnak a magyarok. A kormány ez alapján dönt majd arról, hogy milyen illetékeket csökkentsen, vagy szüntessen meg jövőre. Segítünk, ahol tudunk, szavazzon Ön is, melyiket utálja a legjobban! 10-es, ha szívből gyűlöli, 1-es ha úgy érzi, nagyjából együtt tud élni vele.

Nem csak a kormány, az Index is társadalmi konzultációt hirdet, sőt már hirdetett is, első körben csak a szerkesztőségben, illetékgyűlöletből ugyanis itt sincs hiány. Segítségünkre is sietett több ismert illetékfóbiás, és díjellenes kollégánk: akadtak olyanok, akik úgy általában utálnak fizetni dolgokért, de azért megszólaltak azok is, akiket csak egyik-másik illeték képes kihozni a sodrából. Ha Ön is gyűlöli valamelyik díjat, de nem szerepel a listánkon, írja meg a tema@index.inda.hu-ra!

A WC-használat díja

“A mosdót csak az itt fogyasztott vendégek használhatják!” - hirdetik az egyik ismert Deák téri talponállóban. De ki az, aki nem ment már be életében legalább egyszer üres zsebekkel és tele türelmetlenséggel az ország valamelyik vendéglátóegységébe, majd átkozta magában a szükség vámszedőit.

Akkor is, ha csak száz forint. Akkor is, ha neked is csak élni kell valamiből. Akkor is, ha csak önkéntes, de éreznem kell a hátamban a tekintetedet. Elég volt a vécén gazdagodókból, a bejáratnál üldögélő nénik rémuralmából. Legyen állampolgári jog az ingyenes vécéhasználat! Vagy legalábbis feltétel nélkül ingyenes a wc mindenhol.

Adathordozók után fizetendő díj

Töröljünk el mindent, amit a CD-k, DVD-k meg kocsmai rádiók után kell fizetni, mondja Szabolcs, Dávid helyesel. Hogy akkor néhány állami intézménynek is befellegzene?

Szabolcs és Dávid biztosan nem hullatnának értük könnyeket. Köszönjük, elég volt ennyi a basáskodásból, le a matricákkal!

Az útlevél kiállításának díja

“Bármi, amit az okmányirodában kell intézni és fizetni is kell érte + közjegyző” - írta Péter, amikor arról kérdeztük, melyik díjat rühelli a leginkább. Listáját viszont most a szavazás miatt kényszerűen az útlevél kiállításának díjára szűkítjük, emiatt háborog Marci is. Addig rendben van, hogy az útlevél kerül valamibe, de miért kell kisebb vagyont fizetni akkor, ha sürgősen kell, vagy ami még abszurdabb, ha nem öt évre, hanem tíz évre kell.

Így akarják megállítani az elvándorlást? Csökkentsék az útlevél kiállításának díjait! Most!

Erkölcsi bizonyítvány

Erkölcsi bizonyítvány? A nevén most tegyük túl magunkat, de mégis mennyibe kerül a pofám leszakad? Ha pedig sürgős, kétszer annyi. Azért fizessek 6200 forintot, mert éppen az ág is húz? Mert igazolnom kell a munkahelyemnek tegnapelőttre, hogy nem vagyok ott egy nyilvántartásban? Állítsuk végre a nép ítélőszéke elé a bürokrácia pantokrátorait: döntsenek önök: jár-e pénz az erkölcsi bizonyítvány kiállításáért?

Kamarai tagság

Kávé helyett gondoljon mindig erre a két szóra, fél év alatt behozza az árát. Levente is gyűlölettel fizeti be minden évben, Sándor pedig Ervin nevű olvasónk beszámolóját idézve emlegette fel a kamarai díjat a legutálatosabb díjak mintapéldányaként.

“Március 31.-én járt le a Kereskedelmi és Iparkamara éves tagdíjának (évi 5000Ft) befizetési határideje, amit mint minden évben, most is befizettünk. A különbség az előző évekhez képest az, hogy most már nem igazán szerettük volna megfizetni, mert nem érezzük azt, hogy megdolgoznának a pénzünkért. Kértünk Tőlük segítséget még januárban kereskedelmi szempontból, nem válaszoltak nekünk. 2-3 hétel a fizetési határidő előtt elküldték nekünk automata e-mailjüket, hogy fizessünk, majd miután befizettük jött a következő automata e-mail, hogy köszönik, és ha segíthetnek, állnak rendelkezésünkre... :) Ha pedig nem fizetjük be, a NAV úgyis inkasszózza…” - írta Ervin.

Ha átérzi Levente, Sándor és rajta keresztül Ervin fájdalmát, szavazzon: ne legyen kamarai tagság soha többé.

Kényelmi díj

"Kényelmi díjat kell fizetnem, ha pénzzel töltöm fel a metapay kártyámat. Ez egy olyan önmaga farkába harapó kígyó, amitől egyszer elnyel mindenkit a fekete lyuk" - helyezi Tamás kozmikus dimenzióba a világ egyik legérthetetlenebb, már a nevében is hazug díjtételét.

biz1

Ha a kormány meghallja a dolgozó kisemberek hangját, végleg betiltja a kényelmi díjat.

Lakásilleték

“&&>&%>#&, &>%#&#>#>, #>+&#" lakásilleték. Ahol az idézetben lévő karakterek mind gyűlölettel teli, válogatott trágárságok. És amelyek nélkül Gábor egy ideje már nem tudja kimondani a lakásilleték szót.

De Gábor nincs egyedül, mikrokonzultációnkban a lakás vásárlásához kötődő illetékfizetés visszatérő téma volt, a kontextus minden esetben negatív. Négy százalék a miért is? Azért mert a nehezen összespórolt adózott jövedelmemet elköltöm valamire, ami után már így is egy sor egyéb tételt kell fizetni? Töröljük el azonnal, és állítsuk elő a felelősöket!

Örökösödési illeték

Kell-e magyarázni, mekkora tahóság pénzt kérni a gyászolóktól, mekkora gorombaság ilyenkor is tartani az állami markot? Nem volt elég a drága temetés? És egyébként is: milyen alapon?

Álljon meg a halottas menet, mielőtt nem késő. Ki szavaz arra, hogy töröljük el ezt a gyűlöletes terhet, egyszer és mindenkorra?

Pénzfelvétel díja

“Alapból szerintem az nem gáz, ha valamiért pénzt kérnek, ami mondjuk megkönnyíti az életed, vagy gyorsabbá teszi az eljárást, esetleg beruházást igényel a szolgáltatás kiépítése. A gond az, hogy az egyszer leadózott béredből költesz, amiért már megint adót kell fizetni, és erre még kérnek illetéket. Az maga a rablás. Ilyen például az ATM pénzfelvétel után járó díj is” - puffog Péter. 

Péter nem dőlt be a havi kétszeres ingyenes felvételnek, nem lehet ilyen könnyen kenyérre kenni. Ő mindig ingyen kéri a pénzét, és nem csak 150 ezer forintig. Kérje Ön is!

Tranzakciós díj a mobilos parkolásnál

 “100 forint minden SMS, mikor az egész parkolás egy rablás, és ha lejár a jogsid fizetni kell az orvosnak az alkalmasságiért, ami egy sima orvosi vizsgálat! És 7200 forint” - önti egy mondatba Györgyi minden elkeseredését az autós díjakkal kapcsolatban. Dühe érthető.

Ha az ön keze is ökölbe szorul akárhányszor megnyomja parkolás után a küldés gombot, most se hezitáljon, szavazzon a tranzakciós díj eltörlésére!