Emberségesebb lehet majd a végrehajtás

2015.04.25. 11:10

Még az is lehet, hogy olcsóbbá válik a végrehajtás, de az biztos, hogy szakszerűbb és emberségesebb lesz a végrehajtási eljárás - nyilatkozta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé rendelt miniszteri biztos a Népszabadságnak. A lap cikke szerint évente 600 ezer eljárás indul és 880 milliárd forint tartozást kell behajtani.

És hogy mit változtatnának? Az előterjesztés szerint a végrehajtói munka nem élethosszig tartó pozíció lenne: hét évig tartana egy megbízás, ami után ismét pályázniuk kéne azoknak, akiknek a munkájával kapcsolatban valamilyen kifogás merült fel. Az is újdonság lenne, hogy az 1959 januárja után született végrehajtók csak akkor maradhatnának a pályán, ha elkezdik a jogi egyetemet. Az idősebbeknek elég lenne jogi végzettséggel rendelkező helyettest alkalmazniuk.

Az is tervben van, hogy emeljék a végrehajtók létszámát: ettől azt várják, hogy a végrehajtóknak több ideje lesz személyesen, a konkrét eset körülményeire több figyelmet fordítva eljárni. A díjrendeletet is átdolgozzák, így az adóst terhelő költségek esetében lehet majd egy felső határ.