1,18 milliárdból számolnák fel az Illatos úti veszélyes hulladékot

2015.04.29. 13:11

A Földművelésügyi Minisztérium 1,18 milliárd forintot kér a kormánytól az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére. A Budapesti Vegyiművek telephelyén az évek során felhalmozott veszélyes hulladék környezeti kockázatának megszüntetése érdekében gyors állami beavatkozásra van szükség.

A tárca szerint a helyzet rendezése érdekében szükség van arra is, hogy az érintett terület állami felelősségi körbe kerüljön. A Kormány ezért megvizsgálja, hogy a felszámolási eljárást milyen módon lehet minél előbb lezárni, szükség esetén törvénymódosítással. A felszámolási eljárás mielőbbi lezárására azért van szükség, hogy állami felelősségi körbe lehessen vonni a területet, és a kármentesítés is mielőbb megtörténhessen.

"Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni" - mondt szerdán Orbán Viktor is a IX. kerületi Illatos úti környezetszennyezésről. A kormányfőt egy szoboravatási programja után Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője állította meg, a környezetszennyezésre utaló táblával a kezében. Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktort, intézkedjen annak érdekében, hogy a súlyos helyzet minél hamarabb megoldódjon.

Előzőleg Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ülésén napirend előtt bejelentette: főpolgármesterként a kormányhoz is fordul a probléma miatt, és a lakosságnak a főváros a saját mozgásterében minden támogatást megad. Közölte, felkéri Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőit, hogy tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti telepen. Tarlós István ugyanakkor hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzatnak jogi felelőssége és feladata nincs az ügyben, így mozgástere sincs.

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által "okozott súlyos kockázatok miatt" korábban a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményezett az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást. A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta, szerdán a Jobbik szakemberekből álló zöld kommandó felállítását javasolta, mert a kormány is elismerte, nem csak Ferencvárosban találni potenciálisan veszélyes területeket.