Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Külföldi kézbe kerül a Szentkirályi Ásványvíz

2015.04.29. 10:53

Frissítés: Be is jelentették.

A Szentkirályi Ásványvíz többségi tulajdonát veszi meg a csehországi Karlovánské Minerální Vody, az üzletet szerdán hivatalosan is bejelenthetik, írta a Napi.hu. Az olasz tulajdonban lévő cseh cég, amely korábban már a Kékkúti Ásványvizet is bekebelezte, a Szentkirályi megvételével egy holdingot hoz létre, a két nagy hazai márkát egy új cég, a Central European Mineral Water Holding fogja majd össze. 

Ebben a cégben a Szentkirályit eddig birtokló Balogh Levente kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik majd, és a Napi.hu értesülései szerint a cégvezetésben is helyet kap majd. A hazai ásványvízpiac két meghatározó szereplője közül a Kékkúti 1990-ben került külföldi – brit – tulajdonba. A Lucienne vállalat tíz évvel később, 2000-ben adta el a Kékkúti 31,12 százalékos részvénypakettjét a Nestlének, amely nem sokkal később 68,15 százalékra növelte részesedését.

A Nestlé Waters április 16-án adta el a céget a Central European Mineral Waters Holding S.A.-nak. A Kékkúti 2013-ban 5 milliárdos árbevétel mellett 1,1 milliárdos mérleg szerinti veszteséggel zárt. A Szentkirályi ugyanakkor évről évre növelni tudta eladásait: tavaly 9,4 milliárdos árbevételt ért el – ez közel 10 százalékkal haladta meg a 2013-as szintet. Az adózás előtti eredmény is nőtt hét százalékkal. A Szentkirályi részesedése a magyar piacon tavaly először érte el a 20 százalékot.