Külföldi kézbe kerül a Szentkirályi Ásványvíz

2015.04.29. 10:53

Frissítés: Be is jelentették.

A Szentkirályi Ásványvíz többségi tulajdonát veszi meg a csehországi Karlovánské Minerální Vody, az üzletet szerdán hivatalosan is bejelenthetik, írta a Napi.hu. Az olasz tulajdonban lévő cseh cég, amely korábban már a Kékkúti Ásványvizet is bekebelezte, a Szentkirályi megvételével egy holdingot hoz létre, a két nagy hazai márkát egy új cég, a Central European Mineral Water Holding fogja majd össze. 

Ebben a cégben a Szentkirályit eddig birtokló Balogh Levente kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik majd, és a Napi.hu értesülései szerint a cégvezetésben is helyet kap majd. A hazai ásványvízpiac két meghatározó szereplője közül a Kékkúti 1990-ben került külföldi – brit – tulajdonba. A Lucienne vállalat tíz évvel később, 2000-ben adta el a Kékkúti 31,12 százalékos részvénypakettjét a Nestlének, amely nem sokkal később 68,15 százalékra növelte részesedését.

A Nestlé Waters április 16-án adta el a céget a Central European Mineral Waters Holding S.A.-nak. A Kékkúti 2013-ban 5 milliárdos árbevétel mellett 1,1 milliárdos mérleg szerinti veszteséggel zárt. A Szentkirályi ugyanakkor évről évre növelni tudta eladásait: tavaly 9,4 milliárdos árbevételt ért el – ez közel 10 százalékkal haladta meg a 2013-as szintet. Az adózás előtti eredmény is nőtt hét százalékkal. A Szentkirályi részesedése a magyar piacon tavaly először érte el a 20 százalékot.