Állami energiamonstrumokat vizsgál az EU

2015.04.30. 08:27

EU-s vizsgálat indul az állami közműcégek kapcsán, ugyanis elképzelhető, hogy a nekik juttatott támogatások torzították a piaci viszonyokat, és korlátozták a szabad versenyt – írja a Portfolio a Politico.edu alapján. 

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa a mai napon bejelentette, hogy az osztálya vizsgálatot indít az energiavállalatoknak nyújtott állami támogatások kapcsán, hogy kiderítse, azok nem torzították-e a szabad piaci viszonyokat.

Arról gyűjtenek most információkat, hogy a kapacitásmechanizmus (a termelt áram átvételi rendszere) mellett nyújtott támogatások nem kompenzálnak-e túl egyes közműcégeket.

Vestager elismerte, hogy egyes tagállamok azért vezettek be támogatási rendszereket, mert félnek az árampiaci kínálat ideiglenes elapadásától, ami egyébként szerinte a beruházások hiányával magyarázható.

Ez az első olyan alkalom, hogy teljes szektorális vizsgálat indul az állami támogatások kivizsgálása kapcsán. Az első körből Magyarország még kimarad, ugyanis Belgiummal, Horvátországgal, Dániával, Franciaországgal, Németországgal, Írországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal, Portugáliával, Spanyolországgal és Svédországgal kezdik a folyamatot.