Lázár: Azonnali vizsgálat indul az Illatos út miatt

D KOS20150323031
2015.04.30. 14:30 Módosítva: 2015.04.30. 14:30

Azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a főváros IX. kerületében lévő Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján közölte: várhatóan csütörtök délután kormányhivatali vizsgálat lesz a helyszínen, és ha azt állapítják meg, hogy a hulladék közvetlen veszélyt jelent, azonnal elrendelik az elszállítást. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, amelyet a gazdasági minisztériumnak kell megelőlegeznie.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája csütörtökön közölte, tekintettel arra, hogy a Budapesti Vegyiművek alapítása óta eltelt 139 év során számtalan különböző típusú szerves és szervetlen vegyi anyagok gyártásával foglalkozott (például klór, sósav, hypo, különféle enyvek, műtrágyák, ásványi sók és különböző típusú növényvédőszerek), az ügyben mindenképp részleteket is feltáró, alapos szakmai felmérést, tervet kell készíteni.

A kormány döntése után a közbeszerzési eljárás lebonyolítása következik, aminek várható ideje 4-6 hónap. Ezt követően kezdődhetnek meg a munkák, amelyek előzetes számítások szerint 6-9 hónapot vesznek majd igénybe. A már lezajlott kármentesítés sikertelenségéért a környezetvédelem általános szabályairól szóló törvény alapján a környezethasználó Budapesti Vegyiművek Zrt. és annak jogutódja, felszámolója a felelős. Büntetőjogi feljelentést a környezetvédelmi hatóság 2011-ben tett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt.