Drágul a csoki

2015.05.02. 10:15

Csökkent a feldolgozók által leőrölt kakaó mennyisége, és még a dollár is gyengült, ami a kakaó világpiaci árának növekedését idézte elő - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. A hét közepén a New York-i árutőzsdén több mint 8 százalékkal kellett többet fizetni a kakaó júliusi határidős szállításáért, március végéhez viszonyítva.

Az ázsiai kakaószövetség, a Cocoa Association of Asia adatai szerint a kontinens idei első negyedévi 145 ezer tonnás kakaóőrlése 9,3 százalékos mínuszt jelent a tavalyi évhez képest. Az észak-amerikai őrlés 5,8 százalékkal, míg az európai 1,6 százalékkal esett vissza az idén január-márciusban. A globális kakaókínálat már évek óta elmarad a kereslettől, alapvetően ez okozza a kakaó árának emelkedését.

A kakaó 2013 közepén kezdett drágulni, akkor tonnája 2100 dollárba került, idén április utolsó hetében viszont már mintegy 40 százalékkal többet fizettek érte, csaknem 3000 dollárba került.

Bár a világ legjelentősebb kakaótermesztő országában, Elefántcsontparton rekordot dönthet a termelés, várhatóan eléri a 2 millió tonnát. Az afrikai állam iparági szabályozó hatósága emeli a kakaó-kistermelőknek fizetett felvásárlási árakat, és a kedvezően csapadékos időjárás miatt is nőhet a termés - magyarázta a szakértő. Ezt a növekedést azonban kompenzálhatja a ghánai termelés visszaesése: a világ második legnagyobb kakaótermesztő országában nemcsak a szárazság okoz gondot, hanem a permetezésre és műtrágyázásra adott állami támogatások megvonása is.

Magyarországon évente mintegy 18 ezer tonna kakaó fogy, ami importból származik, ezért a kakaó - és az alapvetően a kakaóvajból kinyert csokoládé - idehaza is egyre többe kerül. Az áremelkedés mértéke ugyanakkor jóval elmarad a világpiaciétól. A KSH jelentése szerint januárban a kakaó és a csokoládé fogyasztói átlagára 2,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az infláció viszont az év első hónapjában 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel azelőttihez képest.