Görögöt mentene? Fizessen kártyával!

2015.05.04. 15:38

Új ötlettel állt elő a görög kormány az ország bevételének jelentős részét szállító idegenforgalmi ágazat adóelkerülése ellen. Felhívást intéztek a turistákhoz:

aki csak teheti, fizessen kártyával!

A Guardian cikke szerint a görög állam új módszerrel szeretne pénzhez jutni: úgy határoztak, hogy a legfelkapottabb turistaszigeteken megpróbálják rávenni a látogatókat, hogy minél több dologért bankkártyával fizessenek. Mivel becslések szerint a turisták által leginkább látogatott részeken a készpénzben kifizetett termékek és szolgáltatások közel 40 százalékáról nem adnak számlát, a görög idegenforgalmi szövetség felhívást intézett a nyaralókhoz: ha lehet, használjanak bankkártyát, ezzel is támogatva a görög gazdaságot.

Még áfát is emelnének

Görögországban a lakosság több mint kétszeresére, 25 millió látogatóra, köztük 2,4 millió britre számítanak idén. Az ő fogyasztásukból befolyó adó – már ha befolyik – óriási segítséget jelenthet a folyamatosan fizetésképtelenséggel küzdő görög államnak a talpra állásban.

Pénzügyminisztériumi tisztségviselők szerint Görögországban közel 20 milliárd eurónyi adót nem fizetnek be évente, ezért az új kormányzat elsődleges fontosságúnak tekinti az adózási morál javítását. Emellett az is felmerült, hogy a legvonzóbb turisztikai célpontokon megnövelnék az áfa mértékét, ez az ötlet azonban túl nagy ellenállást váltott ki az idegenforgalmi ipar képviselőiből, így valószínűleg ebben a szezonban nem lesz belőle semmi.

Görögország nem véletlenül keres extra pénzforrásokat: a munkaügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy ebben a hónapban megfelelnek az adósságtörlesztési elvárásoknak, és visszafizetnek közel egymilliárd eurót az IMF-nek. Ezzel lehetőség nyílna a bennragadt pénz lehívására a mentőcsomagból. Panosz Szkourletisz szerint megszületett az elhatározás, hogy kiegyezzenek a hitelezőikkel, ezért mindenképpen előteremtik a szükséges összeget: akár önkormányzatoktól és kormányzati szervektől is kölcsönöznek pénzt ennek érdekében. Az idegenforgalomból befolyó pluszpénz is a hitelek visszafizetését szolgálná.

Közel a megegyezés

A hétvégén egyébként folytatódtak az áprilisban holtpontra jutott tárgyalások Görögország, a nemzetközi hitelezők és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, athéni és brüsszeli források szerint is közel a megegyezés.

Alexisz Ciprasz növekvő hazai és külföldi nyomás alatt álló kormánya az utolsó utáni pillanatban van, hogy elkerülje az államcsődöt és az euró feladását. A munkaügyi miniszter szerint a tárgyalópartnerek közül az IMF-fel a legnehezebb dűlőre jutniuk, a Valutaalap ugyanis ragaszkodik a takarékossági intézkedésekhez (nyugdíjak visszavágása, tömeges elbocsátások törvényi lehetősége, minimálbér alacsonyan tartása), „amelyek az elmúlt 5 évben tönkretették a görög emberek életét”.

Szkourletisz szerint ugyanakkor a brüsszeli oldalon felbukkantak megengedőbb hangok is, így május folyamán belátható közelségbe kerülhet a megállapodás.

A görögökhöz nyaralni készülők tehát mindenképp vigyenek magukkal bankkártyát, ha jót akarnak a görög államnak, attól azonban nem kell tartani, hogy az országban szándékosan megnehezítenék a készpénzforgalmat.

Egyetlen turizmusra támaszkodó ország sem engedheti meg magának, hogy ellehetetlenítse a készpénzforgalmat

– mondta a görög idegenforgalom egyik feje a Travel Weeklynek.