Szakközépbe készül a legtöbb gyerek

2015.05.04. 07:49

Szakácsnak, cukrásznak, pincérnek, eladónak és hegesztőnek jelentkeztek a legtöbben idén a szakiskolákba. A szakközépiskolákban pedig a vendéglátásszervező-vendéglős, az informatikai rendszergazda, a gépgyártás-technológiai technikus, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint az autóelektronikai műszerész, autószerelő voltak idén a legnépszerűbb szakok, írta a Világgazdaság.

Gimnáziumba és szakközépiskolába 2,2, illetve 2,8 százalékkal többen járhatnak ősztől, mint az előző tanévben, viszont a szakiskolába 1,4 százalékkal kevesebb fiatalt vettek fel, közölte az Oktatási Hivatal.

A felvettek többsége, 40,5 százaléka, több, mint 32 és fél ezer diák szakközépiskolában tanul majd, ami fél százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi. A gólyák között a gimnazisták aránya minimálisan emelkedett az előző tanévhez képest: 34,3-ról 34,6 százalékra, ez majdnem 28 ezer diákot jelent.

A legkevesebben idén is a szakmunkásképzést preferálták, az ősszel kezdődő tanévben kicsivel több, mint 20 ezren kezdik itt meg szakiskolákban a tanulmányaikat, ez a felvettek 24,9 százaléka, szemben a tavalyi 25,7 százalékkal.