Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Kétéves türelmi idő jöhet a kondenzációs kazánokra

2015.05.07. 20:45

Kétéves türelmi időszakot vezetne be a Nemzetgazdasági Minisztérium azoknak a hagyományos gázkazánoknak a felszerelésére, amelyek az új EU-követelményeknek ugyan nem felelnek meg, de már korábban forgalomba kerültek – írja az MTI a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleménye alapján.

Az új uniós szabályozás szerint 2015. szeptember 26. után a tagállamokban csak olyan fűtőberendezéseket lehet majd árulni, amelyek megfelelő hatásfokkal működnek. A rendelet a kazán típusát közvetlenül nem írja elő, de a hatásfoknak legalább 86 százaléknak kell lennie, amit jelenleg csak kondenzációs – a füstgáz hőjét is hasznosító – technológiával lehet elérni. Az új szabályozással és várható következményeivel korábban mi is részletesen foglalkoztunk:

A háztartásokban meglevő, már felszerelt készülékeket nem érinti a szabályozás. Ugyanígy a már a raktárakba beérkezett, készleten lévő készülékekre sem vonatkozik, ezek a hatályba lépés után is eladhatók.

Grzegorz Wojcik, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán egy asztalhoz ültek a kormány, a gázszolgáltatók és a kazángyártók képviselői. A kormány eredetileg egyéves átmeneti időszakot javasolt, a gázszolgáltatók viszont két éves átmenethez ragaszkodtak.