700 milliárdos megszorítást hozna Matolcsy adósságképlete

2015.05.11. 07:36

Megugorhatatlan akadályt állított saját maga elé a kormány az adósságképlet kitalálásával, és most nem is tudja megugrani.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint Matolcsy 2011-es találmánya miatt nagyjából 700 milliárd forintos korrekcióra lenne szükség a költségvetésben. Ez pedig nemcsak teljesíthetetlen, de még káros is lenne. Az uniós követelményeknek enélkül is megfelelünk, a képlet betartásával viszont a növekedésünk drámaian visszaesne.

Kovács szerint a képletet összhangba kellene hozni a realitásokkal. Az alaptörvényben szabályozott az államadósság arányának csökkentése, azonban a részletszabályokat tartalmazó törvényben szereplő bonyolult képlet nem arányokat ír elő, hanem az államadósság növekedésének nominális értékét korlátozza.

Márpedig ez problémát okoz, ha jó a növekedés és alacsony az infláció. Az adósságképlet szerint – 2016-ban a tervezett infláció és a gazdasági növekedési ütem felének a különbségével számolva – az államadósság mindössze 0,35 százalékkal emelkedhetne. Ezzel szemben a tervezett nominális növekedés mértéke 3,3 százalék.

A KT-nek Kovácson Árpádon kívül tagja még Matolcsy György jegybankelnök és Domokos László, az ÁSZ elnöke is.