Beperelnék az államot a kiszorított kéményseprők

2015.05.11. 07:52

Perközösséget alkot és az Alkotmánybírósághoz, majd a brüsszeli bírósághoz fordul a hazai kéményseprő vállalkozások zöme, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el az új, úgynevezett kéményseprési törvényt, írta a Magyar Nemzet hétfői számában.

Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, hogy a perre készülő negyvenhét kéményseprő cég több más mellett a szabad vállalkozáshoz fűződő jogát próbálja majd megvédeni a bíróságokon. A szövetség elnöke szerint a készülő jogszabály ellehetetleníti a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat, és ezzel 1500 ember munkáját veszi el.

A kormány március 10-én nyújtott be törvénymódosító javaslatot arról, hogy a katasztrófavédelem vegye át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást. A változtatás egyebek mellett azzal járna, hogy a kéményseprőcégek elvesztenék lakossági ügyfeleiket, ami a piac 90 százalékát teszi ki. Az új törvény novembertől ingyenessé tenné a lakossági kémények tisztítását is, a feladatot a kéményseprőktől a katasztrófavédelemhez, és az általuk alkalmazott közmunkásokhoz rendelné.

Leikauf Tibor szerint értelmetlen a meglévő szakemberállományt és eszközparkot kiszorítani a piacról, és az adófizetők pénzéből újraépíteni a rendszert, ami ráadásul szinte kizárt, hogy hatékonyabban működik majd, mint a mostani.  • Tippek
  • Hitelkártya