Deutsch Tamás olcsóbb internetet ígér

2015.05.12. 16:53

Akár már a jövő év elejétől csökkenhetnek az internettel kapcsolatos adók - mondta Deutsch Tamás, aki ugye az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás  Siófokon, a Media Hungary konferencián a konzultációról azt mondta, hogy "amit a polgárok mondanak, azt fogja csinálni a kormány", az adócsökkentésekről pedig azt mondta: 

az internet-előfizetés áfája, a távközlési különadó vagy a közműadó csökkentése kerülhet szóba.

Ugyanakkor emlékeztetett: az InternetKon témái között szerepel a köznyelvben Google-adónak nevezett teher bevezetése, amelynek révén az ezzel érintett, elsősorban multinacionális cégeket is bevonnák a közteherviselésbe.  Deutsch kérdésként vetette fel, hogy uniós szintű norma vagy azt megelőzően magyar jogszabály szülessen ebben a témában, megemlítve annak lehetőségét, hogy "az értékes magyar tartalmak előállítását segítő megállapodás köthető ezekkel a cégekkel". 

A kormányzati ígéretek szerint még a héten benyújtják a jövő évi költségvetést és az adótörvényeket is, úgyhogy nemsokára konkérétumokat is tudunk majd erről.

Az olcsóbb internetezést pár nappal ezelőtt az immár kormányközelivé vált Napi Gazdaság is belengette. Napi Gazdaság szerint januártól 27-ről 18 százalékra csökkenhet az internet-előfizetés áfája, és a közműadó is csökkenhet. Az internetadós kormányzati blama után ez teljesen új irány.

Hétfőn a parlamentben a jobbikos Novák Előd meg is kérdezte az NFM államtitkárát, hogy most akkor mi igaz az egészből, de az államtitkár nem mondott konkértumokat. Jelezte viszont, hogy a kormány a csökkentés elkötelezett híve.

Deutsch Tamás amúgy - a konzultáció különlegességeként említve, hogy annak nemcsak tárgya, de platformja is az internet -  a konferencián most megjegyezte: jövő hétfőn újabb szakaszába lép a folyamat, akkortól ugyanis minden, 14. életévét betöltött magyar állampolgár véleményt nyilváníthat a javaslatok alapján megfogalmazott húsz kérdésről.