Durván szívatják a turistákat Velencében

2015.05.12. 08:15

Egy belga turista végképp kiakadt azon, ahogy lehúzzák Velencében, ezért bejelentést tett az EU-nál a turistákat érő árdiszkrimináció miatt, írja a La Stampa

Két családnak ugyanis a Dózse-palotát megnézni, vízibuszozni, kétszer vécére menni és internethez jutni önmagában 136 euróba kerül (41 ezer forintba), míg egy helyi családnak csak 12 euróba (3600 forintba). 

Az internet és a Dózse-palota a helyieknek ingyenes, a külföldieknek egy napra/egyszeri látogatásra 5 és 18 euró fejenként. A vízibuszozás a helyiknek 1,3 euró, a külföldieknek 7. De még a vécék is olcsóbbak a velenceieknek: nekik csak 25 eurócentbe kerül, míg egy külföldit még ott is lerántanak másfél euróval.

„Képzeljük el, ha Párizs, London vagy Róma próbálkozna hasonlóval” – áll a panaszban. Az EU most elkezdte kivizsgálni a helyzetet. 

Fiorin Franco, a velencei közlekedési vállalat egyik vezetője azzal próbált védekezni, hogy nem a külföldiek és a helyiek közt diszkriminálnak, hanem az alkalmi és rendszeres utasok közt.  A lap ehhez mondjuk azért hozzátette, hogy az érvelésen lesz mit finomítani, mert a rendszeres utazáshoz szükséges kártya 10 euróba kerül a velenceieknek, 20 euróba környékbelieknek, míg 50 euróba a külföldieknek.

Silvio Testa, egy helyi konzervatív csoport alapítója más érvelést talált ki a külföldiek lehúzására. Úgy véli,  a turisták  cunamiként özönlik el Velencét,  a számuk 22-25 millió évente, de szerinte elérheti a 30 milliót is.

Úgy érzi, hogy külföldieknek szóló minden lehetséges dupla árazás a kisebbik rossz csak, egyfajta „törődés látszatát” kínálja az 59 ezer lakosnak Velencében. „Ami azonban Disneylandé vált" – méltatlankodott Testa.