Óriási a szakadék a magyar nyugdíjak közt

459508221
2015.05.12. 14:05

Ma Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján az öregségi nyugdíj nem lehet kevesebb 28 ezer 500 forintnál: a szomszédos országokhoz képest ezzel az összeggel eléggé le vagyunk maradva, de azért olyan ország is van, ahol még ennél is kevesebb jár az időseknek. A Pénzcentrum cikke szerint emellett idén új rekord született: a leggazdagabb magyar nyugdíjas ugyanis havonta 1,3 millió forintot visz haza. Magas nyugdíjat általában azok kapnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később, például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.

A legkevesebb nyugdíjt viszont azok kapják, akik legalább 20 év szolgálati időt szereztek, de az általános szabályok szerint kiszámított nyugdíjuk nem éri az összeghatárt - válaszolta a lap kérdésére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF). Továbbá az is feltétel, hogy a korábbi jövedelmek alapján meghatározott átlagkereset elérje a nyugdíjminimum összegét. Ha ez ezt nem éri el, akkor az átlagkereset összegével megegyező nyugdíjat kapnak az érintettek.

Mindenesetre elég érdekes, hogy hogyan oszlanak meg a nyugdíjak.

A nyugdíjasoknak több mint a fele kap 100 ezer forint alatti nyugdíjat. Egészen sokan, majdnem 800 ezren kapnak 100 ezer forint felett és megközelítőleg 101 ezren vannak, akiknek a megélhetés nem igazán jelenthet gondot, hiszen ők 200 000 forint, vagy a feletti nyugdíjat kapnak. Viszonylag kevesen kapnak 50 ezer forint alatti nyugdíjat. A közel kétmillió nyugdíjasból jelenleg: 112-en kapnak a minimális nyugdíjat, azaz a havonta 28 500 forintot - tájékoztatta a Pénzcentrumot az ONYF.

Budapesten kimagaslóan sokan, 26-an kapnak nyugdíjminimumot. Kerületenként felosztva általában 1-2 szegény nyugdíjas él. A legtöbben a 14. kerületben vannak, összesen 3-an. A főváros után a legszegényebb nyugdíjasok magas létszámmal 16-an élnek Fejér megyében és 11-en Pest megyében. Utánuk Csongrád megye következik 10 fővel. Találunk azonban olyan megyéket is, ahol nincsen olyan nyugdíjas, akinek a minimumból kellene megélnie. Ilyen például Heves és Tolna megye.