Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

220 milliárddal kevesebb adót fizetünk jövőre

2015.05.13. 07:41 Módosítva: 2015.05.13. 08:48

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma nyújtja be a jövő évi költségvetést Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. (Az eseményt délután 14.00-től élőben követjük.) 

  • A személyi jövedelemadó 16 százalékról 15 százalékra csökkentése 120 milliárd forinttal enyhíti a magánszemélyek terheit, a lépés mind a négymillió adófizetőt érinti.
  • A kétgyermekes családoknál az adókedvezmény gyerekenként havonta 2500 forinttal, azaz 5000 forinttal emelkedik. Az adókedvezmény növelése 15 milliárdos többlet a családoknál. A távlati tervek szerint 2019-re gyerekenként összesen tízezer forinttal lesz nagyobb az adókedvezmény. 
  • A sertéshús forgalmi adóját 5 százalékra csökkentik, ez körülbelül 25 milliárd forint adókiengedést jelent.
  • Az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.
  • Varga Mihály korábban azt is elmondta, hogy maradéktalanul betartják az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az Erstével kötött megállapodást. Az egyetértési nyilatkozat alapján 2016-ban a bankadó a banki mérlegfőösszegek 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökkenhet. (Az erről szóló javaslat is ma kerülhet a Parlament elé.)
  • Más ágazati különadóknál nem terveznek változást, bár korábban felmerült, hogy csökkenhetnek az internettel kapcsolatos adók - 27-ről 18 százalékra csökkenhet az internet-előfizetés áfája. A kormány cserébe szupergyors hálózat kiépítését várná az érintett cégektől.
  • Felmerült emellett az is, hogy a távközlési ágazat különadóját folyamatosan kivezetik, ennek a kormányzati nyilatkozatokban viszont nem volt nyoma, de később a pletykák újból életre keltek, amiket az NGM nem cáfolt. 
  • A jövő évi makropálya az Európai Bizottságnak április 30-án megküldött, aktualizált konvergenciaprogramból derült ki. Utóbbiban a kormány 2016-ra 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést, 1,6 százalékos inflációt, valamint 2 százalékos költségvetési hiánycélt határozott meg.
  • A költségvetésben 308 forintos euróárfolyammal számoltak 2016-ra, rendkívüli kormányzati intézkedésekre pedig 100 milliárd forintot tettek el, és lesz országvédelmi alap is. 

A tervezetből először április 21-én derültek ki hivatlos részletek, akkor Rogán Antal és Varga beszéltek a tervekről. A kormány április 22-én tárgyalt először a törvényjavaslatról, támogatta a tervezett adócsökkentéseket. 

Az adósságképlettel szembe megy

A Költségvetési Tanács május 8-án közölte: nincs alapvető ellenvetése a tervezet hitelességével vagy végrehajthatóságával de, a tanács szerint az egésu nem felel meg az adósságképletnek, így azt módosítani kell. Az NGM erre reagálva a héten rögzítette: kezdeményezni fogja a stabilitási törvény módosítását, ezen belül az adósságképlet átírását. 

Ennél nagyobb nehézséget okozhat, hogy az egykulcsos társasági adóról szóló részt is át kell írni, mert úgy volt, hogy bevezetik, de végül mégsem lesz ilyen. A Vg cikke szerint viszont utóbbi módosítás kétharmados szabály lehet. 

Miért ilyen korán? 

Az államháztartásról szóló törvény szerint a kormánynak október 15-éig kellett volna benyújtjania az Országgyűlésnek a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az általában megszokottnál korábbi idei benyújtásról először a miniszterelnök beszélt: március elején a rendkívüli nagyköveti értekezleten jelezte, hogy a parlament tavaszi ülésszakának végéig elkészülhet a jövő évi költségvetés.

A hivatalos álláspont szerint ezzel kiszámíthatóbb gazdasági környezetet teremt a kormány a gazdaságban. Ugyanakkor kockázat, hogyha a mondjuk a külső feltételek változnak, módosítani kell még ebben az évben a terveken.