Nem tudni, mikor épül meg a meg sem épült M6-os folytatása

2015.05.13. 20:32

Bizonytalanná vált, mikor készül el Horvátországban az Eszéket a magyar-horvát határral a magyar oldalon lévő Ivándárda és a horvátországi Pélmonostor térségében összekötő horvát autópálya. Amely egyébként ahhoz a magyarországi M6-oshoz kapcsolódna majd, amely szintén csonka: Bólytól a határig vezető utolsó nagyjából húsz kilométere még nem épült meg.

Az M6-os és annak horvátországi folytatása Eszéktől tovább dél felé, a boszniai Zenicán és Szarajevón keresztül egészen az Adriáig, a már szintén horvát tengerparton fekvő Plocéig épülne meg. Ezek a sztrádaszakaszok az európai úgynevezett 5C korridornak az elemei, amely észak felé Szlovákián és Lengyelországon keresztül egész a Balti-tengerig, Gdanskig vezet majd, ha egyszer elkészül. A tranzitforgalom mellett az Adria déli szakaszaira járó magyar turisták is jól járnak vele, ha majd egyszer elkészül, például a Budapest-Dubrovnik távolságot a mostani mintegy 950 kilométerről nagyjából 780-790 kilométerre csökkentheti majd.

Azt viszont nem tudni, hogy mikor készül el, a boszniai szakaszainak csak töredékei vannak kész, és most ennek a horvátországi 30-35 kilométeres szakasznak a megépítése is bizonytalanná vált. Az MTI a horvát sztrádaépítő társaság (HAC) elnökének szerdai bejelentése nyomán arról írt: a HAC megsemmisítette a szakasz megépítésére kiírt kivitelezői pályázatát, mert nem akarta megkockáztatni, hogy a munkálatok késése miatt elbukják az erre költhető uniós pénzt. 

Zágráb szerint a pályázat megsemmisítése nem jelenti azt, hogy nem fog megépülni ez az autópálya-szakasz, de a szerződéskötések késése miatt nem fejeződhetett volna be 2016-ig, és így a költségek fedezésére nem tudták volna lehívni az EU (2007-2013) operatív programjának közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt pénzeszközeit. Most azt tervezik, hogy Magyarországgal közösen kapjanak uniós forrást a Dráva híd - Mohács autópálya-szakasz megépítésére az EU operatív programjának 2014-2020-as támogatásából, és így a sztráda a horvát oldalon is közvetlenül a határig épülne majd. Oda, ahová a magyarok is megépítik a maguk autópályáját – már csak az a kérdés, hogy mikor.