Megtudhatja, mire költi az állam a pénzét

2015.05.13. 15:13

10 évet és több mint 100 ezer közbeszerzést fed le a Közpénzkereső.eu adatbázisa, ami mostantól minden nap az előző nap közbeszerzési adataival frissül majd.  Az adatokat a Közpénzkereső.hu adatbázisába is fel fogják tenni, illetve angolul is el lehet majd érni a tartalmakat a Tendertracking.eu-n, derül ki az oldal közleményéből.

Ezzel minden európai (és ezen belül természetesen minden magyar) polgár számára elérhetővé válik a magyar közbeszerzések adatainak rendezett áttekintése, a fontosabb statisztikák, ábrák kiszámítása, és a kiválasztott adatok letöltése.

Ezen túl minden közbeszerzésre vonatkozóan közlik a benyújtot) ajánlatok számát és a felhasználók által tetszés szerint kiválasztott ajánlatkérők, nyertes cégek, piacok, területi egységek esetében a versenyző ajánlatok számának fontosabb statisztikáit. A legújabb kutatások szerint ugyanis a benyújtott ajánlatok száma nagyon jó közelítő mutatója annak, hogy az adott közbeszerzésnek mekkora a korrupciós kockázata.

Egy ajánlattevő esetén ez a kockázat rendkívül magas, míg négy-öt vagy több ajánlattevő esetében pedig meglehetősen alacsony. Az oldal által kifejlesztett CRI (Korrupciós Kockázati Index) értékeit jelenleg csak a 2009-2012 közötti közbeszerzésekre közlik – de tovább dolgoznak azon, hogy ezek az adatok a 2005-2015 közötti időszak minden lefolytatott közbeszerzésére rendelkezésre álljanak a felhasználók számára.