Tovább dübörög a magyar GDP

2015.05.13. 09:07 Módosítva: 2015.05.13. 09:22

Az elemzők várakozásával csaknem megegyezően, 3,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH első gyorsbecslése alapján közölt szám a naptárhatástól és az úgynevezett egyszeri rendkívüli tényezőktől megtisztítva is 3,1 százalékos bővülést jelez. Az előző negyedévhez képest 0,6 százalékos volt a bővülés. A KSH értékelése szerint a növekedést az ipar erősödése okozta.

 

Az ipar húzza a növekedést

Azt már a keddi ipari adatokból lehetett látni, hogy az autógyárak magasabb fokozatra kapcsoltak: a feldolgozóipar csaknem harmadát kitevő járműgyártás 15,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest, és az élelmiszeripar is átlagon felül teljesített.

Márciusban a külkereskedelem is nagyon pörgött, az export és az import is rekordot döntött. Közben úgy tűnik, az építőipar is összeszedte magát, már harmadik hónapja  nő jelentősen az építőipari termelés.

A Portfolio cikke alapján úgy tűnik, a mezőgazdaság és a szolgáltatások nem teljesítettek annyira jól, ebben a negyedévben nem ezek a szektorok húzták a növekedést, bár ezt csak akkor lehet majd pontosan tudni, ha kijön a részletes GDP-adat.

Az elemzők nagyjából ezt várták

A Portfolio által megkérdezett optimistább elemzők akár négyszázalékos bővülést sem tartottak kizártnak, az elemzői előrejelzések átlaga azonban 3,5 százalék volt.

A JP Morgan közgazdászai kedden javították a korábbi prognózisukat, elsősorban a vártnál erőteljesebb márciusi ipari termelési adatok miatt. A javított szám 3,8 százalék volt, egy kicsit jobb a KSH adatánál. Az elemzők 2015 egészére szóló növekedési becslésüket is javították, 2,8 százalékról 3,2 százalékra.

A Standard & Poor's hitelminősítő a 2015–2017 közötti időszakban reálértéken 2,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedést vár Magyarországon. Az S&P eddig 2 százalékot épphogy meghaladó éves átlagnövekedést valószínűsített a magyar gazdaságban erre az időszakra.

A cég várakozása az, hogy az idén stabilizálódik a hitelkockázati környezet a magyar gazdaságban, és ezt javuló gazdasági kondíciók is segítik. A Standard & Poor's elemzői hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy a magyar bankszektor csak 2016-tól lesz ismét rendszerszinten nyereséges.

A Morgan Stanley elemzői közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak.

A Capital Economics londoni elemzőinek a szerdai GDP-becslés előtti előrejelzésükben az volt a véleményük, hogy a magyar gazdaság az idei első negyedévben továbbra is a térség legjobban teljesítő gazdaságai között lehetett 3,3 százalékos növekedéssel. 

Hasonló előrejelzést adtak a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői. A ház szerint a magyar gazdaság tavaly felülteljesítő volt a térségben, főleg egyedi tényezők miatt (uniós források lehívása, látványberuházások a választások előtt, a jegybank olcsóhitel-programja). Ők a 3,3 százalékot valószínűsítő londoni konszenzusos előrejelzési átlagnál valamivel lassabb, 3,1 százalékos éves összevetésű GDP-növekedést vártak az első negyedévre.

A kormány az idei konvergenciaprogramban optimistább volt, mint tavaly, ugyanakkor a növekedés átmeneti lassulását várja a következő néhány évben.